Odessa Checklist

Hello ja tere tulemast minu järjekordsesse reisipostitusse!
Seekordseks sihtkohaks on Odessa- Musta mere ääres asuv Ukraina kuurortlinn, kust leiab imekaunist arhidektuuri, viie tärni hotelle ja luksulikke randasid, aga ka kesklinnas asuvaid räämais ja haisvaid tänavaid, täiskiirusel ja liiklusreegelid eiravaid väikeseid linnabusse, lennujaama, mille maandumisrada meenutab rohkem kartulivagusid (reaalselt, mul pole kunagi lennuk enne nii palju õhkutõusmisel värisenud) kui ka sanitarnõuetele mittealluvaid turge!
Welcome to Odessa!


Enne kui alustan checklistiga tahaksin tuua välja paar tähelepanekut: 

*Ukrainas on kohalikuks rahaks grivna, 1€=u 29 grivnat, raha on mõistlikum vahetada kohapeal, sest nii on kasulikum (e Eestis võetakse liiga palju vahelt). Kuna terve (kesk)linn on täis rahavahetuspunkte, siis ei ole nende leidmisega probleemi. 

*Ukrainasse reisides on vaja passi, kuna riiki sisenemisel pannakse passi templid. Lisaks sellele on soovitus teha enne reisi reisi/tervisekindlustus, ma ei ole kindel kui vajalik see on, aga meile väideti, et piiri peal võidakse seda küsida. Meil olid dokumendid olemas, kuid keegi neid kunagi ei tahtnud. 

*Odessasse minnes tuleb kidlasti valmis olla selleks, et inglise keelega seal enamasti hakkama ei saa (vb tõesti ainult uhketel hotelli aladel ja Arcadias), suureks kasuks tuleb juba kirillitsa lugemisoksus, sest nt enamus menüüd ja sildid on venekeelsed. Endalegi uskumatuks üllatuseks sain ma seal päris hästi hakkama, niiet kui algtasemel vene keel suus, siis ei ole probleemi! Giidi sõnul kohtab läänepoolsemates linnades nt Lvivs pigem rohkem ukraina kui vene keelt.

*Kui minna Odessasse pikemaks, siis tasub kindlasti läbi hüpata ka Moldavast, mis jääb u 2-3h sõidukaugusele. Oleksin ma sellele varem mõelnud, oleks isegi läinud. 

Ja nüüd checklisti juurde!


1) Leia endale mõnus ööbimine
Ma küll viimastes reisipostitustes oma ööbimiskohtades ei rääkinud, kuid Odessa oma lihstalt vajab tutvustamist! Nagu mainisin, on Odessa väga mitmekülgne, nii on ka ööbimiskohtadega. Eelnevalt uurides tuli mulle booking.comi kaudu ikka igasugu pakkumisi. Otsustasime lõpuks Rooms and Rumours disaini hotelli kasuks. OMG! Ma jäin selle kohaga ülimalt rahule- ilusad ja puhtad toad, väga sõbralik personal, kes enamasti saab inglise keelega hakkama, hinna sees on hommikusöök (mille valik oli üpris lai aga samal ajal ka üsna kasin), kohvi/tee joo nii palju kui tahad, rannaks saab eraldi rätikud kaasa, lihtsalt super! Võib-olla suurim miinus on asukoht- 5km kesklinnast, samas bussiliiklus on väga hea ning ümberkaudsed söögikohad tunduvalt odavamad kui kesklinna omad. Mina soovitan!



2) Tee tutvust ühistranspordiga 
Odessas on ühistransport omaette vaatamisväärsus, sest bussidena kihutavad ringid mikrobussid, mis ilmselt on vanemad kui mina, sama retrolaksu saab kätte trammidega, mis sõidavad kohati ikka väga ohtlikel ja katkistel trammiteedel. Bussis tuleb pilet osta bussijuhi käest (7 grivnat 1 ots, pole vahet kui pikk vahemaa on), kindlasti tasub meelde jätta, et bussiraha tuleb anda alles bussist väljudes, mitte sisenemisel. Esiritta istumisel võib saada reisijast aga raha edasiandja, sellest tööst ma siiski loobuks, sest koos rahaandmisega tuleb bussijuhile ka öelda, mis peatuses kaasreisija peatust soovib e buss peatub alles siis, kui selleks soovi avaldatakse. Trammipilet maksab aga 5 grivnat ja selle saab osta trammis oleva kontrolöri või trammijuhi käest, seal on peatused konkreetsemad.



3) Avasta kesklinna võlusid 
Kesklinn on Odessa üks pärlitest. Nagu ikka soovitan avastamist alustada tasuta tuuriga, mille leidmine oli seekord pisut keerulisem, kuna inglise keelele seal linnas väga rõhku ei panda, valikuks osutus Odesa by Locals tuur, millega ka rahule jäime- kõik põhiasjad saime nähtud ja mõnigi koht boonuseks veel juurde.

Tuntumad vaatamisväärsused on kindlasti imekaunis ooperimaja koos selle pargiga, City Gardeni park, kust leiab peale söögikohtade ka ilusa paviljoni ja skulptuure (giidi sõnul saab ühed kõige odessalikumad pildid just seal, otsige üles tooli skulptuur!) ja Potemkini trepid, mis on kuulsaks saanud mulle tundmatust Nõukogude filmis Battelship Potemkin. Fun fact: trepilt paistab sadama taga nö muuli otsas suur Hotell Odessa, mida võib kutsuda kummituste hotelliks, kuna ebasobiva aluspinna tõttu on selles ehitises ohtlik viibida, seega tuli hotellil oma uksed sulgeda.

 Lisaks sellele leiab kesklinnast väga ilusa siseõu Passage, kus asub ka hotell Passage, mis omal ajal oli kuum koht, tänapäeval leiab siseõuelt mittemidagiütlevaid poode, kuid kindlasti tasub sealt läbi kõndida. Potemkini treppide lähedal on aga kolme seinaga maja, mis teatud nurga all loob illusiooni nagu oleks majal ainult üks sein, samuti asub seal kandis ka Vorontsovi palee, mis tänapäeval on räämas olemisega. Palee kõrval asub Mother-In-Law sild, kust näeb ka Odessa tööstuslikumat poolt.

Ja muidugi on kesklinna väga suureks osaks Deribasivska tänav, kus on palju kohvikuid ja söögikohti, meie vahetasime sellel tänaval ka oma raha. 












4) Külasta katakombe
Odessa all asub kilomeetrite pikkuseid maa-aluseid käike, mida loetakse maailma üheks pikimateks. Meie küll neid ei külastanud, kuid kuuldatavasti korraldatakse sinna ka giididega tuure.

5) Avasta muuseumeid
Seoses Odessaga jäi mulle silma peale tavaliste kunsti ja ajaloomuuseumide ka paar muud kohta- vahakujude muuseum , šokolaadi muuseum ja teaduspark, kas igalpool ka inglise keelega hakkama saab, on mul raske kommenteerida (tundub, et teaduspargis saab), sest ka muuseumite külastused jäid meil vahele. 

6) Shoppa turul
Üks põnevamaid kohti Odessas on kindlasti turg Privoz, kust leiab nii puu- ja juurvilju, kala ja liha kui ka riideid ja jalanõusid. Tegemist on hiigelsuure turuga, kus EL sanitaarnõuded kindlasti ei kehti, pigem on see reis tagasi paarikümneaasta tagusesse aega, kindlasti ei soovita sinna minna ka nõrganärvilistel, kuna surnuid loomi on seal palju. Meil kulus seal shoppamiseks u 2 tundi, seega soovitan julgelt aega varuda. Lisaks sellele hoidke alati oma rahakotil silma peal ning vahetusraha lugege korralikult üle, sest nii mõneski kohas (mitte ainult turul) võidaks teid sellega lohku tõmmata. Samuti tasub raha alati viimase asjana välja võtta, mina tegin kord saatusliku vea kui ei kuulnud kui palju kübara täpselt maksis (õigemini ei jõudnud oma peas summat ära tõlkida, hoides rahakotti juba väljas ning tädike lisas algsummale kohe kenasti u euro-1,5 eurot juurde.

Üldiselt on Odessas shoppamisega pigem kehvad lood, mingisugused kaubanduskeskused neil on, kuid pigem on need täis samasugust turukaupa, mis Privozis. Ja siis on muidugi hirmkallid firmapoed, mis isegi Eesti mõistes on kallis.

Toidupoodides on see-eest mõistlikud ja pigem odavad hinnad, eriti odavad on muidugi tubaka ja alkoholi tooted (nt lennujaamas maksis 1l viina 3-4€), samuti pole poodides kehtestatud alkoholi ostmisega seotud kellaajalisi piiranguid.

Väga lahe pood, kust endale suveniire osta on Lviv Handemade Chocolate pood, neid on Odessas lausa mitu tükki.







 7) Naudi Slaavi kööki
Toiduga on Ukrainas üpris lihtne, ka vene keelsete menüüde lugemine pole eriti keeruline, sest enamus toitudest on ka meile tuntud. Boršši ja pelmeene soovitan süüa kohas nimega Kumanets- koht näeb välja väga rahvuslik, mõnus maalähedane arhitektuur ja rahvariietes töötajad. Teine mõnus koht ukraina toitude proovimiseks on koht Kompot, kus ühtlasi saab ka kompoti mahla juua, mina võtsin seal peale kompoti ka boršši ja kanakotlette, väga maitsev oli!  Kindlasti soovitan külastada ka Dvor12- ebareaalselt sürr ja maagiline koht, kindlasti suurepärane vingeteks piltideks ja mõnusateks kokteilideks! Kuna Odessa asub Musta mere ääres, siis kindlasti tasub proovida ka kalaroogasid, kahjuks meie ühegi hea otsa ei sattunud. Kindlasti tuleb kohaliku restoranide kultuuri  juures arvestada ka seda, et seltskonnaga sööma minnes esitatakse lõpus üks suur arve, mõnele arvele on ka tip eraldi sisse arvestatud, seega tasub ka seda jälgida.





8) Külasta delfinaariumit
Järgnev lõik on kindlasti nii mõnelegi vastukarva, siiski otsustasin ka selle punkti siia lisada.
Odessas olles külastasin ka delfinaariumit, kus pakutakse delfiinishowd koos mõne teise mereloomaga, peale showd on võimalik koos delfiiniga pilti teha või ujuda. Neid samu delfiine kasutatakse muideks ka teraapiateks. Hinnakirja teenustega leiab SIIT. Kuigi nii mõnigi loomadega seotud paik on mulle vastukarva (nt Privozi kõrval asuv loomaaed, kus loomad olid hooldamata, külastajad andsid neile oma toitu, naerdi loomade agressiivse käitumise peale ja üks laps uitas isegi teisel pool piiret- leian, et sinna minek oli väga halb mõte), siis delfinaarium jättis mulle sümpaatse mulle, kõik oli  ilus ja korras ning showl ei näinud ma peale kala (millega loomi premeeriti) rohkem mõjutusvahendeid, samas oli see kõik ainult meie silma all nii, rohkemat ma kommenteerida ei oska. Eks igaüks teeb oma valiku, kas toetab sellist tegevust või mitte ja kindlasti soovin, et alati järgi mõeldaks, millistele asutustele oma raha antakse, mina võtan südame rindu ja tunnistan, et see oli kindlasti minu jaoks üks reisi õnnelikumaid hetkeid, kui delfiinidega koos ujuda sain.
PS! Odessas peaks olema ka üks suurem loomaaed, mille kohta ma infot kahjuks anda ei oska.







9) Veeda aega lõbustuspargis
Delfinaariumi lähedal asub ka lõbustuspark, meenutab sellist tivolit nagu meile poolakad toovad, suuruselt umbes samasugused, põhiatraktsioonid kõik esindatud. Sissepääs on tausta, kuid iga atraktsioon maksab- nagu ikka. Meie käisime sõitmas vaaterattaga ning veel ühel lahjemal karusellil, nende hinnaklass jäi u 2-3€ per inimene. Mõne õhtu sisustamiseks kindlasti vahva koht.




10) Rannad, rannad, rannad!
Võib öelda, et suur osa Odessa rannikuäärselt alast jääb randade alla (ülejäänud osa on tööstusliku poole all). Randu leiab aga igasuguseid, näiteks:
*Arcadia, kus on palju hotelle, leiab palju ja kalleid rannabaare;
*Nemo Beach Club, samuti hotelli ujumisala , otseselt randa ei pääse, kuid mere ääres on see siiski, sissepääs maksab 350-500 per inimene (asub delfinaariumi juures);
 *siis on veel alasid (nt Kaleton rand) kus on samuti rannabaare ja saab laenutada rannatoole, aga veidi odavamas võtmes (kuigi ka nende hulgast võib leida 800 grivnat maksvaid kohtasid)
*ja siis on muidugi metsikud rannad, mis jäävad linakärast veidi eemale, ning kuhu pääseb auto või bussiga (kus need aga täpselt asuvad, on mulle endalegi teadmata), kuulsin, et Odessa lähedal on isegi rand, kus saab looduslikku savi/mudaga määrida, pidi samuti üsna metsik koht olema.

Kaletoni ja Arcadia vahele jäid samuti ilusad rannad, kust avanes kaljudelt mõnus vaade ning nii mõnigi tundus üsna privaatne.

Rannas on aga võimalik rentida SUP-e või minna paadiga sõitma.






11) Arcadia  
Kui kesklinna jäävad rohkem kohvikud/pubid/ restoranid, siis Arcadia on ka ööklubide pärusmaa, mis tihti ongi ühendatud nende päevase rannabaaridega. Meie jalutasime sealt piirkonnast ainult päeval läbi ja tuleb tõdeda, et eks ta ilmselt üks üsna kulukas koht ole, sest ülejäänud linnast nägi see rajoon välja uhkem, turistirohke (ilmselt saab seal imeliselt inglise keelega hakkama) ja hotellide rikkas. Meid lennujaamast äratoonud autojuht hoiatas meid ka seal asuvate ööklubide ees, välismaalastelt pidavalt sealt eriti kergesti raha välja lüpstama, eriti noormeestelt. Ööklubi inimestele tundus siiski vägev koht, kus pidutseda.
Siiski kui vähegi võimalik ja avastamissoov sees- palun ärge sinna kanti hotelli küll võtke, kohalikust kultuurist pole seal midagi alles.



Ja selline oligi minu check-list sellest mitmekesisest linnast! Minu meelest väga põnev koht, kus avastada nii luksusliku poolt kui saada ka wake-up calli meie tänasest ühiskonnast.
Cheers! 

No comments

Back to Top