Next Stop: Sarti (Chalkidiki)


Heihei!
Uued reisid ja mõtted jooksevad nii ruttu peale, et ma ei jõua vanu korralikult ära lõpetadagi, seepärast on tagumine aeg minna tagasi veel viimast korda üle-eelmise nädala lõppu, mil külastasime Halkidiki teist poolsaart ja veetsime lõõgastavalt mõnusa nädalavahetuse!
Have fun!

Asukoht:
Sari, Halkidiki (Sithonia poolsaar), Kreeka 

Reisi kestvus:
1 ööpäev 

Sihtkohta reisimine:
Ausalt öeldes oli sinna saamine üks paras sekeldus, sest bussid Thessalonikist Sartisse lähevad kolm korda päevas (ajakava leiab SIIT) kindlast bussijaamast, mis on kesklinnast 20-30 bussisõidu kaugusel, kuid kuhu ainuke otse linnalinnaliini buss kesklinnast (nr 45) läheb iga poole tunni tagant. Kuigi võtsime bussijaama jõudmiseks poolteist tundi aega, olime tund hiljem endiselt kesklinna bussipeatuses, sest kauaoodatut nr 45 bussi polnud ikka meieni ilmunud, niisiis otsustasime pöörduda koju tagasi ja minna uuesti bussipeatusesse 2 tundi enne teise Sarti bussi väljumist. Teine katse läks juba edukamalt, jõudsime Halkidiki busside peatumiskohta, ostsime edasi-tagasi sooduspiletid (kasutasime Eesti üliõpilaskaarte), mis maksid u 35€ ja alustasimegi oma sõitu Sarti suunas. Poole sõidu pealt saime aga aru, et buss sõidab esmalt mööda läänekallast kuni poolesaare lõpuni ning siis mööda idakallast ülesse tagasi, meil oli muidugi vaja saada just idakalda poolele ja niimoodi meil 4 tundi bussisõidule kuluski, viskasime veel nalja, et raudsetl tuleb järgmine päev sama retk ette võtta, kuid kui järgmisel päeval selguski, et kõige viimane buss (mille meie võtsime) sõidabki pikka ringi, polnud olukord enam üldse naljakas. Seega kui tahate Sartilt Thessalonikisse rutem kui 4 tunniga saada, siis soovitan võtta keskmine e kella kahene bussi, sest see pidavat otseteed linna minema. Thessalonikis on bussijaamast kesklinna võimelik saada ka bussiga nr 36 millega tuleb sõita lõpppeatusesse ning seejärel istuda ümber bussi nr 31, ma arvan, et niimoodi saab ka kesklinnast bussijaama, kuigi ma ise ei ole kunagi niipidi sõitnud, lihtsam ja kindlam valik on muidugi buss nr 45, aga sellega võib väga kaua oodata. 

Kohalik eripära: 
Halkidiki koosneb kolmest poolsaarest: Kassandra, mis on tuntud kui vallaliste ja pidutsemise poolsaarena; Sithonia, teatud oma kaunite randade ja looduse poolest ning mis meelitab ligi pigem kohalikke ning romantikat otsivaid paarikesi, ja Agion Oros, kuhu lubatakse ainult mehi, sest poolsaar kuulub munkadele ning naisi sinna oodatud pole. Kuna hooaeg on enam-vähem lõppenud, siis oli väike rohkem küla kui linna meenutav Sarti inimesest praktiliselt tühi. Ainuke suurem koht, kus tundus sellel poolsaarel veel natukenegi rohkem rahvast olema, oli läänekaldal asuval Neos Marmaras. Nende kahe ja poolsaare tipus asuva Toroni vahel kaalusin pikalt, kuhu minna, kuid minu süda kutsus millegipärast just Sartisse. Veidike jäi küll melu osa puudu, kuid ka vaikuses oli mõnus puhata ning ma usun, et suviti on kogu poolsaar rahvast paksult täis. Linnas on megapalju kodutuid kasse. 

Majutus:
Seekordseks ööbimiskohaks oli meil suures majas asuv korter, mis asub küll küla servas, kuid kust on vaid mõni samm mere ja kesklinnani. Frau Irenes Haus oli minu jaoks väga maitsekalt sisustatud, koreteris oli köök koos kokkuehitatud elutoaga (mille diivanil oleks saanud veel keegi magada), magamistuba, vannituba ning rõdu, kõik vajalik oli olemas ja mis kõige tähtsam, double bed oligi üks suur ja mõnus voodi! Katusel paistis olevat mõnus terrass, kuid mulle tundus, et meie ajal käisid seal koristustööd järgmiskes hooajaks. Toas töötas internet hästi, telefonis rääkisin ka väga meeldiva naisega, kuid kohale saabunud teine inimene oli teenindustasemelt nõrgem, samuti sai seal tasuda ainult sularahas. Korter maksis ühe ööpäeva kohta 20€ inimene, mis tegelikult oli selle koha kohta väga hästi. 10ne punkti süsteemis annan ööbimispaigale tubli 9 punkti. 

Vaatamisväärsused:
Kuna tegemist on siiski rohkem lõõgastumispaigaga, siis ma ausalt öeldes ei pööranud vaatamisväärsustele erilist tähelepanu ja nii palju kui ma ka nägin ja aru sain, siis ega seal suurt midagi vaadata ei olegi, tean vaid seda, et linnas peaks olema folkloori muuseum, kuhu meie ei jõudnud.

Söögikohad:
Söögikohti on Sartis päris palju, kuid tänuhooaja lõpule olid nii mõnedki neist juba kinni, näiteks peale kerget mäkketõusu leidsime eest täiesti pimedas seisva küllaltki kiidetud kohta nimega Maistrali. Peale seda suundusime tagasi kesklinna, kuhu tee viis põhitänavale kohta nimega Lauer Grill, tegemist on väga väga tagasihoidliku kohaga, kuid kuna kõhud olid tühjad, koht oli avatud, seal istus veel inimesi ja ka hinnad polnud just kõige halvemad, siis ostsusaimegi seal veidi Kreeka liha ja juurvilju süüa. Magustoiduks võtsin aga samuti peatänaval asuvast Creperie Quality putkast banaani-Nutella pannkoogi, mis oli suur ja tõesti maitses väga hästi. Järgmisel päeval sõime hilist lõunat kohas nimega Restaurant Argiris, jällegi selline natukene vananenud kohake, kuid merevaade oli see-eest kaunis, just selles samas kohas varatasidki hulkuvad kassid mu liha ära. Toit oli nendes kõigis kohtades hea, mitte midagi erilist (v.a see pannkook mis oli väga hea!!!), aga kõhu sai täis, hinnad olid samuti keskmist kanti, kuid igalpool tuli tasuda sularahas.

Vaba aeg:
Üks peamistest asjadest, miks ma tegelikult Sartile minna tahtsin, oli selle lähedal asuv Portokali (apelsini) rand, kuna ma olen selle kohta päris palju head kuulnud ning ka pildid Googlest avaldasid muljet. Niisiis teisel päeval oli kindel plaan linnarannast, mida on näha esimestel piltidel, mööda kõndida ja minna hoopis 6 km kaugel asuvasse unistuste randa. Kuna hilise hommikuni kestnud uni oli pikk ning aega Thessaloniki bussini vaid paar tundi, otsustasime võtta takso, sest kohalikke busse sinna minu teada ei käi, üks ots maksis kokku 10€. Rand ise oli imeilus, kuigi üldse mitte eriliselt oranž nagu ma ise ette olin kujutanud, baaris olid kokteilide hinnad meeletud (u 9€ klaas), ausalt kõige kaillim ja väikesem kokteil, mis ma sellel reisil sain, kuid maitselt väga hästi. Ostes joogi võisime valida ka kohad, kus päikesevarju all tooli peal lamada, ka esimesel poolsaarel kohas nimega Kalithea oli sama süsteem. Kuigi see kõik oli väga ilus ja maaliline, siis vesi oli minu jaoks ikka külm, kuid sellest hoolimata ujusime veidi ringi ning vartsi tuligi hakata Sarti poole tagasi kõndima, mis oli väga mõnus tunnine jalutuskäik mööda imeilusat kallast.

Hoolimata mõnest viperusest oli meil väga mõnus ja värskendav nädalavahetus Vahemere kallastel!
Cheers! 

Heyhey!
New adventures and thoughts are coming so quickly that it’s a bit difficult to end the old ones, that’s why it’s time to go back for the last time to the trip of what I am talked about in the previous posts. But at this time I am sharing my thoughts about Chalkidiki.
Have fun!

Destination:
Sari, Chalkidiki (Sithonia peninsula), Greece  

Duration of Trip:
24 hours

Travelling to Destination:
Honestly it was pretty advneterous way, because the busses from Thessaloniki to Sarti are going 3 times in a day (shedule is in HERE), from a spesific bus station which is 20-30 minutes away (by bus) from the city center and only one direct bus (nr 45) is going there from city center, that bus goes in every 30 minutes. Although we started our trip 1,5 hours before the first bus of Sarti then an hour a later we still were in the city center waiting bus nr 45, so we decided to go back home and come back next time 2 hours earlier to for sure catch the city bus. Luckily we made it, bought our tickets from that special bus station (round trip to one student costed around 35€) and finally started our way to Sarti. On the middle of the road we realised that the bus is driving in the west side of peninsula until the end of penisnula and then is coming back to up from the east side, of course Satri is in the east side, so our trip was 4 hours long, in that moment we made a joke that probably in the next day we need to make the same round but when it came out that the last bus in the next day (which we took) was making that big round then it wasn’t funny at all. So if you want to go from Sarti to Thessaloniki faster take the middle bus (goes out at 2 pm), because we heard that it went straight to town. From Thessaloniki bus station it is also possible to go to city center by bus 36 and 31- take the bus 36 until to the last stop and then take the bus 31, I guess those busses are also working for going to the bus station, too, but I have never tried it, in my opinion the nr 45 is the easiest one, although waiting it takes a lot of time.

About Local Life: 
Chalkidiki has a 3 peninsulas: Kassandra, which is know as a single people and party peninsula, Sithonia, which is know as a place with a beautiful nature and beaches and to where more locals and couples are going, and Agion Oros, which is allowed only to men, because this place belongs to monks, so women are not allowed. As the season was more or less ended, then Sarti, which was more village than town, was basically empty. The only bigger place what I saw on that peninsula with people was Neos Marmaras. I was thinking for a long time to which place I should take the accommodation, to Sarti (east side), to Neos Marmars (west side) or to Toroni (top of the peninsula), but in the end I felt that I need to go to Sarti. True, I missed a bit the crazy summer life, but relaxing it the pease was also very nice. I still believe that in the summer time that place is full of people. There’s also a lot of homeless cats.

 Accommodation:
At this time we had accommodation is a appartment which was in a big house, it located in the beginning of the village but it was only few steps away from the sea and city center. For me Frau IrenesHaus has a very nice design, we had a kitchen together with the living room (there was a couch where some more people could sleep), a bed room, bathroom and balcony, everything you needed was there and the most impaortant- double bed was a real big double bed! On the roof I saw a nice teras, but it seemed to be closed, I guess because of the end of season. The Internet in our room was good, I spoke on the phone with a very nice lady, but the one who gave us the keys wasn’t so good one (different persons), also it was possible to pay only in cash. We paid for one night 20€ per person, which is actually very good price. From 10 points system I am giving 9.

Sightseers:
As this was more a relaxing trip, then I honeslty didn’t search anything about the sightseers and as much as I saw and understood then there wasn’t much to see, I know only that there is a folklore museum, where we didn’t go.

Place to Eat:
There’s pretty much eating places, but as it was the end of the season then some of them were already closed, for example after walking up to the hill we find the place called Reastaurant Maistrali (where we wanted to go) being completely dark and closed. After that we went to the main street and found a place called Lauer Grill, it’s not a very pretty place, but as we were so hungry, the place was opened, there were more people and the prices were okay, then we decided to eat Greek meat and vegetables in there. The desert, pancake with Nutella and bananas, I bought from the Creperie Quality kiosk, it was so big and very delicious! In the next day we ate the breakfast/lunch in Restaurant Argrilis, again the place which looked quite old, but the view to the sea was nice, this was the place where the cats stole my chicken. The food was okay in all those places, nothing special but also nothing bad (except this pancake, which was so good), prices were also average, but in all of those places it was possible to pay only in cash.

Free Time:
 One of the main reasons why I wanted to go to Sarti was the Portokali (orange) beach, which is not far away, I heard some good things about it, also the Google photos were great. So in second day we passed the town beach, which is on the first photos and prepared to go to that pretty beach, which was 6 km away. As we had a nice long sleep and there had only a couple of hours until the Thessaloniki bus, then we decided to take a taxi, because we didn't find any local buses, one way costed 10€. Beach was beautiful, but not as orange as I imagined, drinks in the bar were expensive (one glass was around 9€), really the most expensive and smaller cocktail which I had in this trip, but it was actually very tasty. While we bought drinks we also had opportunity to have a seat with sun umbrella for free, while I was visited Kalithea in the first island then there was the same system. Although all this was very beautiful and romantic, then the water was cold, but we still swam a bit round and then was time to walk back to Sarti, which was a super nice idea, because the road was so nice! 

So although we had some troubles, then this weekend was still very nice and refreshing!
Cheers! 

No comments

Back to Top