Next Stop: Usti nad Labem

CLICK "HERE" FOR ENGLISH VERSION

Kätte on jõudnud minu viimased Erasmuse päevad Ustis ning enne, kui ma kogu seikluse viienda kuu postitusega kokku võtan, oleks tagumine aeg teha tiir ka selles pisikeses ja vaikses linnas, mis on alates veebruarist minu ajutine kodu olnud. Niisiis, welcome to Usti!

Asukoht:
Usti nad Labem, Tšehhi

Reisi kestvus:
4 kuud 

Sihtkohta reisimine:
Oma reisi alustasime Tallinn-Riia lennuga, kus tund/poolteist hiljem istusime ümber Praha lennukile, firmaks oli Airbaltic. Lennujaamast sõitsime AE bussiga rongijaama. Rongijaamast sõitsime rongiga juba otse Ustisse. 
*Pluss: Ostes lennujaama infoletist AE bussipiletid, on need tunduvalt odavamad (u 35 krooni nägu), kui bussist ostes, taksot ei tasu kohe kindlasti võtta. Rongipilet maksab umbes 120 krooni, on olemas kiiremaid ning aeglasemaid ronge, kuid hind minu meelest väga ei erine, rong väljub tavaliselt iga tunni tagant (peale 19.30 on pikem paus). Rongide ajakava saab vaadata SIIT. Mõnikord on rongis ka wifi ning vagunites võivad olla ka kupeed.
*Miinus: Lennupiletid olid küllaltki kallid (umbes 175-200€ nägu), ka ilma suure pagasita oleks lend üsna kalliks läinud. Rongides tuleb alati jälgida, kas kohad on reserveeritud (tavaliselt on need kohad tähistatud valge lipikuga). 

Kohalik eripära: 
*Tegemist on vaikse Saksamaa piiri juures asuva tööstuslinnaga.
*Usti on suuruselt 7 linn Tsehhis.
*Kohalikus rahaks on Tšehhi kroon (1€= u 25 kr)
*Linnas elab ka palju mustlasi, mis kohalikule rahvale väga ei meeldi. 
*Alates 1. juunist 2017 on Tšehhis keelatud suitsetada siseruumides.
*Ma pole selles küll päris kindel, kuid minu meelest pole Ustis korralikku bussijaama, kaugliini bussid peatuvad ostukeskus 
Forumi taga asuvas bussipaviljonis. 

Majutus:
Nagu te vast teate, siis mina elasin terve aja ühikas, kus on võimalik ka teistel ööbida (hahha, meil küll nii vägavad toad pole, kui booking.comis näitab ning uskuge mind, need nö administraatorid seal 24-h receptionis ei räägi 90% ajast sõnakestki inglise keelt). Kuid linnas on mitmeid teisigi hotelle/ hosteleid. Minule on silma jäänud hotell Valdimir, kuhu ma küll ise sattunud pole, kuid tundub selline korralik paik. Kindlasti soovitan kohta nimega Pesnion Duel, kus on väga armas teeninus (kuigi inglise keelega saab vaevu hakkama) ning lihtsad toad, hostel asub kiviviske kaugusel kesklinnast. Kellel on aga rahakott eriti paks ning soovib luksust, siis alati on võimalik külastada Usti ühte kõige kallimat ja kaunimat hotelli Vetruse'i

Vaatamisväärsused:
Kui võrrelda Ustit teise Tšehhi linnadega, kus ma käinud olen (neid ikka jagub), siis pigem pole siin väga midagi avastada, kuid kui te kuidagi ikkagi peaksite siia sattuma, siis kindlasti käige ära eelnimetatud Vetruse juures, kuhu saab sõita eee sellise toreda masinaga, mis sõidab mööda kaableid (edasi-tagasi pilet maksab 32 krooni, ning masin väljub iga 15 minuti tagant), samuti avaneb sealt üks kõige ilusamaid vaateid Ustile, kust näeb kenasti ära kohalikud kuulsad sillad, mis on Usti üks landmarkidest. Vetruse'ist ühele poole, ostemiskeskuse juurde, jääb kollane kirik, mis on tuntud oma II MS pommitamise tõttu viltu vajunud torni poolest. Teisele poole Vetruse'ist jääb aga vana kohalik loss, kus saab tutvuda tolle ajalooga ning süüa mega head küpsetatud juustu, üldse on lossid Tsehhis väga populaarsed külastuskohad, Usti loss on avatud suvehooajal (alates aprillist kuni umbes oktoobrini), pilet õpilasele on 55 ning täiskasvanule 85 krooni. Üks ilusamid ehitisi Ustis nii seest kui väljast on minu jaoks aga ooperimaja, mis asub südalinnas, keskplatisi lähedal.

Söögikohad:
Selle nelja kuuga on meil siin muidugi väljakujunenud ka oma lemmiksöögikohad. Ma täiesti mäletan veel esimest siinveedetud täispikka päeva, mil läksime Ustit avastama (loe: wifit ja süüa otsima) ning peatusime lähedal asuvad Pod Lampou (hellitavalt lambi koht) söögikohas, kus oli megahea isetehtud jäätee, huvitav pasta, wifi ning ülisõbralik ja inglise keelt kõnelev kelner, samuti on seal üsna taskukohased hinnad, nii ongi see siiani üks lemmikkohtadest, kuhu aeg-ajalt ikka sööma lähme. Lambi koha kõrval on aga Skanidnaavia hõnguline kohvikoht nimega C'UP, kust saab head kohvi ning chai lattet, samuti pakutakse seal huvitavaid ja maitsavid küpsiseid/koogikesi, ma arvan, üks väheseid kohvikuid, mis Ustis üldse eksisteerib ja kust on nii tore kooli või haiglasse endale kohvilaadset toodet kaasa osta. Teine tore kohvikulaadne toode nimega Portobello asub ooperimaja lähedal, kus on suvisel päeval terrassi peal väga mõnus kokteile rüübata. Samuti meeldib mulle kesklinnas asuv Hispaania restoran La Casita de Espana, kus toidud on küll nirud (peale mõnusa küüslaugukastme), kuid sangria see-eest taevalik, lisaks meeldib mulle seale sisustus! Ning kindlasti koht, mis pretendeerib Pod Lampou kõrval samuti lemmikkoha tiitlile on Replay nimeline koht, kust on võimalik tellida Itaalia ning Mehhiko toitu, mind sümpatiseerib kohe väga Itaalia pool, kus on megahead pitsad ning külm kanasalat, nämm, kahjuks on seal pidevalt kohad täis, söögi järel tuleb oodata kaua ning hinnakiri on veidi kallim, kuid mõnikord need pitsad tõesti väärivad ootamist!
***
Mulle tundub, et siinkohal oleks paslik rääkida ka veidi Tšehhi toidust, üldiselt on nende toit meie omaga väga sarnane ning palju on sees ka slaavi mõjutusi, kuid kindlasti on neil palju suurem õllekultuur kui meil, ausalt, õlu on siin kohati odavam, kui vesi. Lisaks on neil selline jook nagu Becherovka (minu jaoks oli kõige meeldivam sidruni oma), mille originaal meenutab mulle Jäggermeistrit, peale selle on neil ka oma coca cola, mida kutsutakse Kofolaks, mitte just päris minu maitse. Üsna õudne on ka nende minigisugune keedusai, mida nad kasutavad guljašši kõrvale kartuli asemel, üks õudsamaid asju, mis ma siin saanud olen (peale Tvaružky juustu ja piparmündi likööriga õlle-ökk). Kuid peale tavalise õlle (uskumatu et ma seda ütlen, sest Eestis ei meeldinud mulle kunagi õlut juua) meeldib mulle väga väga väga nende küpsetatud juust, mida ma tegelikult olen ka Eestis saanud, aga siin on see palju rohkem populaarsem, lihtsalt nii hea asi! Juustuga meenub mulle ka üks juustu-tomati saiakate (see näeb välja palju hullem,kui tegelikult maitseb), mis siin meiele asendamatuks võileivamaterjaliks oli, kindlasti üks nendest asjadest, mida ma igatsema jään (või äkki on seda Eestis ka?).  

Vaba aeg:
Ustis on olemas kõik, mis ühes linnakses leida võib: loomaaedmis oli selline nunnu ja järsu mäega; kino, kus saab vaadata ka inglise keelseid filme (siin riigis loetakse filmidele peale); ujula (bassein nii sees kui väljas koos paari aurusaunaga); ooperamaja, kus ballet ei olnud küll midagi erilist, kuid siiski omamoodi kogemus; muuseum, kuhu me ikka veel pole jõudnud; bowling, mis asub Replayga samas majas; laser tag, kuhu mina küll ei jõudnud, kuid mis pidi vahava olema ning isegi Exit Room, mis oli väga vahva kogemus, kuid kus arvatavarsti läheb mõnda kohalikku vaja, kes keelega aitaks (ülesannete lahendamisel)! Samuti on ka loodussõpradele siin palju kohti, näiteks üks kena torn, mis asub linna lähedal mägedes, kus on ilus vaade või siis järved ja jõed, mille kaldal saab kenasti grillida ning muidugi ka lähedal asuv looduspark, kus on väga väga väga ilusad mäed ja metsad! Niisiis siin elades on valikuid päris palju, kõik oleneb vaid enda tujudest ja võimalisest! 

Ja selline oligi minu lühendatud versioon nelja kuu kogemustest ja kohtadest seoses Ustiga! Kuigi Usti pole just unistuse linn, siis Tšehhi ise on kindlasti üks ilus ja küllatki odav koht, kus on palju avastada (võite abiks võtta Czech It-i kaardi SIIN), niiet võite julgelt siia tulla!
Cheers! 



The last days of my second Erasmus has arrived and before I will make the last post about it I wanted to show you a bit the town which has been my home since February! So, welcome to Usti! 

Destination:
Usti nad Labem, Czech Republic

Duration of Trip:
4 months

Travelling to Destination:
We started our adventure with Tallinn-Riga plane, after that we continued with Prague plane, the both planes company was Airbaltic. In Prague airport we took an AE bus which took us to train station where we caught a train to Usti. 
*Plus: It's cheaper to buy the tickets from airport information desk (around 35 krouna per face) than buying from bus, the taxi is quite pointless. The one way train tickets costs around 120 krouna, there's some faster and some slower trains, but for me the price was quite same. The train from Prague to Usti goes in every hour (except after 19.30 when there is some longer paus). Check out the train schedule from HERE! Sometimes there's wifi or coupe in the train. 
*Minus: The airplane tickets were quite expensive (around 175-200€ per face), it was quite expensive also without the big luggage. Before sitting in the train, check out, is this seat is reserved or not (usually it is marked with white small paper). 

About Local Life: 
*Usti is a small industreal town, which is near of Germany boarder.
*It's the 7th biggest city in Czech.
*The local money is Czech krouna (1€= around 25 krounas)
*There's a lot of gypsies, which local people hate.
*From the 1st June it is forbidden to smoke indoors. 

*I'm not sure, but I guess that there isn't a proper bus station in Usti, at least the long distance ones goes from the bus station of the Forum shopping center. 

Accommodation:
As you know, then my accommodation in here was in dormitory, where is also possible to stay for other people (hahahha, for sure we don't have such a nice rooms, than the booking.com shows and believe me, 90% of the time the people in reception doese'nt speak English). But there's a lot of other hotels/hostels in here, too. For example I have noticed hotel Valdimirwhere I haven't been, but which seems like a nice place. Also I recommend place called Pesnion Duel, where the staff is lovely (but they don't speak almost any English) and nice rooms, the hostel is very near to city center. But for those who has a lot of money and loves luxury I recommend one of the most expensive and prettiest places in here- hotel Vetruse

Sightseers:
While I compare Usti with other Czech towns (I guess I have visited a quite lot of them) then this place looks more boring, but if somehow someone will come here, then I recommend to go to Vetruse, the best way to go there is by cable car (go and back ticket costs 32 krounas and it goes out in every 15 min), there's a really nice view to the town and to the bridges, which are one of the landmarks of Usti. In one side of Vetruse, next of shopping center, there is a yellow church, which tower got harm in II WW, so it is not so straight as it used to be. The other side of Vetruse is a castle, where is a nice museum and a restaurant were iI got super good fried cheese! As I understood the castles are very popular in Czech Republic. This castle is opened in summer season (from April until around October), the ticket to student in 55 and for adults 85 krounas. One of the prettiest houses in Usti is a Opera House, which in in city center, near of main square

Place to Eat:
In this 4 month I have picked out also my favourite eating places. I remeber so good the first full day in here, while we went to look around in Usti (read: to find wifi and food). In that day we sat down in place called Pod Lampou (we call it the "lamp place"), in there I got the best ice tea in the world, an interesting pasta and wifi, the waiter was also super nice (and spoke English!), also the prices were nice, so from that day it has been for me one of the best food places in Usti. Next to the lamp place there is a coffee place called C'UP, which reminds me some kind of Scandinavian coffee shop, from this place I usually buy chai latte and time to time some new interesting/alternative cookie or cake. I guess after this place  there's only few others cafes in Usti (welcome to the beer world), but I am happy also with that only one, I love to take my drink from there while I am going to school or to hospital. The second cafe place, which I like, is near of Opera House and it is called Portobello, in there I like to sit outside an drink some cocktails. I also like the place called La Casita de Espana, which is in city center, it's a Spanish restaurant where food is not so good (except the garlic souse), but Sangria is just amazing and I love the interior. And now about the place, which competes with the lamp place, the name of the place is Replay and they are offering  Italian and Mexican food, well I like the Italian side, there's just soooooo goood pizzas and cold chicken salat, sadly this place is always full, it takes a long time to get the food and the price is a bit more expensive, but sometimes it is worth to wait! 
***
I think that it is also time to speak about Czech food and drinks, mostly they are very similar with Estonian ones and as in our food, they have also a lot influence from Slavic kitchen, but their beer culture is much more bigger than ours, honestly, sometimes the beer in cheaper than water. Also they have a such a drink like Becherovka (I like the lemon one most), the original tastes a bit like Jäggermeister and they have their own Coca Cola called Kofola, well this is not for me. One of the worse things what I have tasted in here is their boiled bread, what they eat with meat sauce and using instead of potato, but I must say that Tvaružky cheese and beer with peppermint liqueur is more worse! But besides the beer (I can't believe that I am saying it, because before coming here I didn't like to drink beer) I really really really like the fried cheese, which I also have ate in Estonia but in here it is much more popular and it is soooo goood! With cheese I reminded also one cheese-tomato sauce (it looks much more worse than it tastes), which we have used like a butter while making sandwiches, this is for sure one of the things what I will miss (or maybe there is something similar in Estonia?). 

Free Time:
There's everything in Usti what you can find from town: zoo, such a cute one with a steep hill; cinema, where you can watch movies also in English (it is common that they read the Czech voices on); swimming pool, there's one swimming pool in outside on one inside plus a steam sauna; Opera House, where ballet wasn't nothing special, but it still was a nice experience; museum, what we still haven't visited; bowling, which is in the same house with Replay; laser tag, where I didn't go, but the others said, that it was awesomeExit Room, where I got awesome experience, but you probably need some local, who you can help to translate some keywords in the tasks! Also there's a lot of pretty nature places, for example a nice tower in up of the hills, or lakes and river where is nice to make BBQ and ofc the national park, which is not far away from here and where's amazing forest and mountains! So there is quite a lot of choices, it all depends of you! 

And this was my shorted version about Usti!
Although this isn't the best place in the Czech, then I still recommend to come to Czech Republic, because some places are really beautiful and it is cheap. For making the adventure easier I am adding one cool map to HERE (it is Czech It one), so for sure come here, if you have the change!
Cheers! 

No comments

Back to Top