PALANGA CHECKLIST

Hello!
Alustame sealt, kust eelmine kord pooleli jäime ehk welcome to Palanga! 
Palanga on koht, kuhu ma tahtsin minna mitu aastat, nii mitmelgi korral oli plaan road tripina see sihtkohaks võtta, kuid alati vajusid plaanid ära ja niimoodi jõudsimegi me sinna hoopis Vilniusest vana hea bussiliiklusega. Ühtlasi jõudis selleks ajaks Leetu ka mu reisikaaslane, niiet ma ei pidanudki enam üksi ringi uitama ja olematu statiiviga endast pilte tegema. Jehhuuu! 


Enne, kui alustame vaatamisväärsuste ja muu meluga, siis pean ka seekord meie ööbimiskoha ära märkima, sest Leedus vedas sellega kuidagi eriti hästi. Seekord ööbisime Amberton Green Apartments majutuses- väga kena, puhas ja mugav (mu lemmar oli meie megasuur terrass, kus sain trenni teha), mõnus asukoht (asub üsna lähedal peatänavale, aga siiski piisavalt kõrvalises tänavas) ja väga kena teenindusega majutus. Lisaks sellele oli neil ka pisike SPA osa sauna ja basseiniga.


Aga nüüd kultuurilise osa juurde. 

1) Naudi rannarõõme

Selle osaga läks meil nii ja naa. Esimesel õhtul oli üsna soe ja kaunis ilm, mis omakorda tähendas ka sooja merevett (uskumatu, et minu suust sellised sõnad tulevad, sest minu jaoks pole merevesi tavaliselt kunagi soe), siiski jäime ranna külastamisega veidi hiljapeale ja ma panin panused järgmisele päevale, millest pidigi saama rannailm. Järgmisel päeval läks alguses kõik väga hästi (ilm oli mega lämbe), täpselt sinnamaani kuni ma oma sättimistega valmis sain, et randa minna ja õues ladinal sadama hakkas. Seega jalutasime mõlemal päeval ainult promenaadil/kail. Ilusa ilma korral saab aga liivarannal päikest võtta, ujumas käia, jalutada ning kohalikus rannabaaris uhkelt kokteile juua.



Paremapoolsel pildil on mul jonnituju, sest mul oli suur plaan minna randa päevitama, ujuma ning pilte tegema, aga terve päev sadas vahelduva eduga vihma. Vasakpoolsel pildil olime siiki randa jõudud, et vähemalt mingidki pildid saada, sest mul oli hädasti vaja oma uue imelise seelikuga kekutada. Pildistamise ajal tuli minu juurde üks armas väike tüdruk, kes mind imetlusega vaatas ja leedu keeles midagi ütles, ma oskain talle ainult leedu keeles ainult aitäh vastu öelda, aga temaga kohutmine oli selle päeva üks tipphetki. Tegi hinge nii soojaks! 



2) Külasta Merevaigu muuseumi

Ausalt öeldes pole Palanga just teab mis kultuuriline paik. Pigem on tegemist Baltimaade ühe ilmselt enim külastatud kuurort linana, kuhu inimesed tulevadki sööma, jooma ja puhkama. Siiski on Leedu ja Palanga tuntud ka merevaigu poolest ja tänu sellele asub seal üks üsna arvestatav muuseum- Merevaigu muuseum. Kus tegelikult leidub väga palju huvitavat infot ja tuhandetes merevaigu tükke koos kõige sellega, mis sinna sisse ajakapslisse jäänud on.



3) Imetle Kura sääre liivaluited
See on koht, kuhu me kahjuks ise ei jõudnud, aga mis tundub nii kaunis ja teistsugune, et ma tahtsin seda teiega jagada. Kura säär on juba kaardi pealt vaadates nii eriline, kuna see on pea 100 km pikkune maasäär, mis eraldab Kura lahte Läänemerest. Lisaks sellele on sealsed liivaluited on ühed Läänemere ranniku kõrgemaid.

4) Külasta peatänavat. 
Palanga peatänava kihiseb inimestest ja just seal toimub kogu melu. Tänav koosneb peamiselt söögikohtadest, klubidest, suveniiri putkadest ja meelelahutusasutustest (pubidest ajutise tatoka tegijateni). Kuna augusti lõpus olid ilmselt paljud oma reisiplaane pidanud muutma, siis peatänaval võis leida ohtralt inimesi, kohati tekkis selline tunne nagu kõnniks mõnel poplaarsel festivalil (mul näiteks tekkis täiega Positivuse tunne). Meie lemmiksöögikohaks oli peatänaval asub Pjazz Palnaga, mis suures osas oli rõhku pannud Itaalia köögile, aga sealt leidus ka kuid häid asju. Kui toit oli neil hea ja meeleolustik üsna hubane, siis kokteilid andsid pigem soovida. See-eest olen kuulnud, et Palangal on vähemalt üks joogikoht (hetkel leidsin koha nimega Floros Simfonja), kust saab eriti suuri kokteile. Olen ka teistelt eestlastelt nende kohta kuulnud, niiet võiks eeldada, et nende pakutavad kokteilid on paremad. Suure lunimise peale õnnestus mul käia ka kohalikus ööklubis Exit, mis pidavalt olema Palanga üks parimaid klubisid. Tegemist on kahekorruselise suure hoonega, kus vähemalt tollel õhtul oli päris hea muusika ning kus sain nii mõnegi tantsusammu tehtud. 


Minu jaoks oli üllatava see, et üldiselt oli kogu teenindussektoris (v.a hotellis) alustasid inimesed automaatselt vestust leedu keeles ja kui me jäime neile segaduses näoga otsa vaatama, siis sellest üldiselt ei piisanud, et suhtluskeelt muuta. Ma ei ole sellist asja mujal Põhja- ja Kesk- Euroopas väga kohanud, seega mulle tundus selline käitumine kuidagi veider, seda enam, et me ei olnud kaugeltki mitte ainukesed välisturistid. Päris mitu üritust oli näiteks ainult kohalikule rahvale suunatud ja isegi ööklubide avalikel interneti lehtedel leidus tihti ainult leedukeelset teksti. Kogu seda vibe'i ja olukorda on kuidagi raske sõnadesse panna, aga teistmoodi see õhkkond selles osas oli, kuigi tegelikult oskasid kõik ka inglise keeles suhelda.



Üks koht, mille tahtsin veel ära mainida, aga pigem kind of pettunud elamuse pärast on musikaalne purkkaev, mis peaks pakkuma muusika ja veeshowd. Kuigi ma olin eelnevalt selle purkkaevu kohta uurinud, siis millegipärast oli ikkagi üllatus suur, et show alguses ei hakanudki kõvasti muusika mängima ehk pool väärtust showst jäi kogemata. Saime leedukeelsetest siltidest aru, et peab minema nende kodulehele, kust tuleb (ilmselt?) alla tõmmata vastav muusika, mida sai teha muidugi raha ees ning vaid Leedu telefoni numbriga. Nüüd, lugedes hiljem tutvustusi purkkaevu kohta on see info suuremal või vähemal määral kirjas. Lisaks lugesin, et on olemas ka nö tasuta tunnid, kus ma eeldan, lastakse muusikat siiski kõvasti kõlaritest. Siiski suurt elamust oodata ei tasu, aga hea vahedus söögi ja jalutamise kõrvale. 

Ja sellised olidki meie seiklused Palangas, mõnus puhkusepaik, kus peale aktiivset linnareisi aeg maha võtta ja lihtsalt olla! 
Cheers!

No comments

Back to Top