Stiilselt öko ehk lihtsaid nippe loodussõbralikuks eluviisiks!

Hello!
Nagu ma aastalõpu postituses mainisin, siis olen juba pikemat aega mõelnud oma blogi konseptsiooni veidi muuta ja teiega rohkem erinevaid teemasid jagada. Täna tahan rääkida taaskasutusest, sest tegelikult on see teema midagi, millega iga päev kokku puutun, lihtsalt ma pole kunagi mõelnud, et peaksin seda ka teistega jagama. Minu mõte on jagada teile lihtsaid nippe, kuidas võiks olla üks täiesti tavaline inimene stiilselt ökoloogiline, ma ei ole kindlasti kaugeltki musternäidis ja tekitan samamoodi küllaltki palju prügi, siiski loodan just nende väikeste tegudega loodusele pai teha ja ka teile näidata, kui palju võivad lihtsad asjad prügi tekitamist vältida!
Here we go! 

1. Riidest poekott 
Märke taaskaaskasutausest mäletan juba oma varasest lapsepõlevest, kuid ilmselt üks esimesi kordi, kui minu hinge see teema tõsiselt kriipima hakkas, oli Türgis elades, kus toidupoes kasutatakse enamsi ainult väikeseid kilekotte ehk üks korralik pereema lahkub poest vähemalt 5-6 väikese kotiga- pöörane! Peale mõningast trotsi otsustasin hakata poes käima oma seljakotiga, millega ma niikuinii igapäevaselt praktikale või sõpradega välja liikusin, seega sain oma enamus oste kenasti seljakotti pakkida. Kuna seal on müüatel kombeks kliendi asjad ise kilekotti ära pakkida e kliendile praktiliselt ei jäetagi mõtlemisvõimalust alternatiivsest kasutusviisist, pidin ka mina iga kord müüatega maid jagama, et asjad jõuaks minuni ikka ilma kilekotita. 

Eestis on olukord veidi parem ning siia tagasi kolides proovisin vähemalt toidupoes hoiduda tavalisest kilekotist ja kasutada biolagunevaid (saadaval nt Selveris) ja paberkotte, mis on kindlasti parem variant kui lihtsalt plastikut koju osta, siis aga avastasin ülilaheda HÜÜP riidest kotid, hakkasin jälgima nende Instagrami, et ennast keskkonna säästmise teemadega veel rohkem kursis hoida ning selle käigus tabas mind idee teha nendega koostööd ja ühtlasi jagada teiega ka oma nippe taaskasutuse ja loodussõbralikkuse kohta! Ja nüüd ongi mul päris oma HÜÜP kott, mille üle olen ääretult uhke! HÜÜP kotid on valmistaud 100% puuvilaasest riidest ning kannavad endas olulist sõnumit "Mind ei/ kile/ koti" ja "Ökomuti/ kile/kott", läbi nende humoorikate sõnumte soovib HÜÜP panna inimesi mõtlema oma tarbimisharjumuste üle ja muuta poodlemist kile(killer)koti vabamaks ning keskkonnasõbralikumaks. Kui kellelgi on soovi endale samasugust kotikest soetada, siis saate seda osta Yaga keskonnast SIIT, lisaks sellele on kotte võimalik soetada Tallinnas  Kukupesa kodusisustuspoestKrunnipea disainipoest Solarise keskuses ja RiiSaikel kirbukast, Kuressaares müüakse kotte Pallopsoni disainipoes! Hetkel on orgraanilisest kangast ja GOTS sertifikaadiga kotte alles jäänud vaid "Ökomuti/ kile/ koti" sõnumiga, kuid valikus on ka mõlema sõnumiga tavalisest puuvillasest kangast kotte! Kanna sõnumit,mis loeb ja ole eeskujuks teistele poodlejatele! 

PS! Uuetel HÜÜP kottidel on helkursõnumiga tekst, mis teeb ostemise pimedal ajal turvalisemaks! 

Omast kogemusest võin öelda, et naudin väga riidest kotiga poodelmist, hoian seda kodus alati nagis jopede kõrval, et poodi minnes oleks meeles kott ikka kaasa võtta, alati muidugi ei õnnestu ja mõnikord tulevad poest ostetud asjad kaasa kas mõnes teises kotis või suisa kilekotis (väga suur probleem riiete poodlemisel), kuid annan endast parima ja kannan oma uut ja vägevat poekotti uhkusega! Neile, kellele HÜÜP kotid on liiga väljakutsuvad, võivad alternatiiviks soetada mõne muu vahva riidest koti või õmmelda ise, võimalusi on palju!



2. Isiklik joogipudel 
Vee joomisega on mul üsna halvad suhted- olen äärmiselt halb vedeliku jooja ning kõige enam joon meelsasti vett tööl olles. Oma esimese joogipudeli soetasin jällegi Türgis elades, tookord oli tegemist plastikust joogipudeliga, kuna ühel hetkel hakkasin tundma veel plastiku maitset ja mulle jäid silma klaasist pudelid, kinkisidki tolleaegsed rahvatantsu kaaslased mulle Equa klaasist veepudeli (Eestis saadaval nt Apollopotsku.ee ja apteekonline.ee lehtedel), mis tundus mulle kõige ainete puhtama variandina, vinge lisana sain kaasa ka vildist pudelisoojendaja, et soojad joogid ruttu liiga külmaks ei läheks. Mina olen oma pudeliga väga rahul, mul oli temaga küll tükk aega pausi, sest tihti haaras käsi poes oleva plastikpudeli järgi (millega kaasnes tohutul hulgal platiktaarat, vähemalt viisin enamus neist taarapunkti taaskasutusse!), kui aga avastasin, et töölt saab veeautomaadist ka mulliga vett, oli mu kallis klaaspudelike jälle minuga kaasas. Kui alguses pelgasin klaaspudelit kartes, et see läheb kergesti katki, siis praegune praktika on näidanud ainult vastupidist. Kindlasti leidub ka väärt plastikust ning metallist pudeleid, lihtsalt tuleks uurida enne pudelit sisaldava materjalide kohta, et meie joogivesi võimalikult puhtaks jääks. 


3. Taaskasuta riideesemeid! 
Arvan, et just riiete taaskasutus on üks minu elu esimesi loodussõbralikke heategusid, sest juba maast madalast käisime emaga tihti kaltsukas, mis sõitsis külast külla- meie külas oli see väga populaarne teema, lisaks sellele olen saanud lugematul hulgal riideid just vanematelt sugulastelt, ema töökaaslastelt jne, lapsena kulunud riided jäid aga kodu- ja mänguriieteks. Keskkooli aeg fännasin kaltsukaid rohkem kui ealses varem, sest sealt sai nii lahedaid asju, samuti rändas väga palju minu väikeseks jäänud riideid mu noortematele sugulastele.

Tänapäeval külastan kaltsukaid pigem harva, minu lemmikuteks on Tallinnas Paavli kaltsukas ja mu vaieldamatu lemmik on Tõrvas asuv Giia kaltsukas. Lisaks sellele on praegusel ajal väga palju lahedaid kirbukaid, kuhu inimesed ise on oma riided müüki toonud, mõnedes kohtades on lausa kuulsused riided letti ladunud nt Tallinnas Sarapuu ja Riisaikel kirbukates. Samuti toimub aastaringeselt lahedaid täikasid, kus saab nii ostema minna kui ka enda riided müüki panna nt Buduaari turg LIVE (Tallinn/Tartu/Rakvere), Müürilille täika (Tartu) ja Telliskivi kirbuturg (Tallinn). Kes aga kaubelda ja riideid tassida ei viitsi, saab panna esemed müüki Yaga.ee turvalises keskkonnas, ka minul on seal oma väike poekene ja nii mõnigi minu praegune riidekapis olev ese on just sealt keskkonnast pärist. Samuti saab viia riideid taaskasutuskeskustesse nt SIIN (olen seda ise mitmel korral teinud, eriti riietega, mis on korralikud, kuid pole müümiseks eriti atraktiivsed) ja ka erinevad poed teevad kampaaniad, kus koguvad vanu riideid taasakustuseks kokku, nt H&M. 

Kuigi tänastel piltidel pole ma ostunud ühtegi asja taasutusel teel, on mul seljas nt sõbrannalt laenatud mantel, samuti jagan teiega paari postitust SIIN (kleit), SIIN  (pluus) ja SIIN (jope), kus kannan teisel ringil olevaid riideid! 


Need 3 võimalust on lihtsad näited sellest, kui kerge on tegelikult keskkonna säästlikusele kaasa aidata. Omalt poolt lisan veel mõned nipid/kiiksud, mis pole ehk nii stiilsed, kuid on samuti killuke lähemale puhtamale loodusele. 

*Mulle ei meeldi, kui kraanist vesi niisama jookseb ehk nõude pesemise, hammaste pesemise ja dušši all käimise ajal ei lase ma veel koguaeg joosta
*Peamiselt kasutan prügikottidena (riiete)poest saadud kile või paberkotte. 
*Sõidan väga palju ühistranspordiga, mulle ilmselt oluliselt kergem kui paljudele inimestele, sest mul lihtsalt pole autojuhilube. 
*Leidsin veel ühe stiilse punkti- bambushambahari! Jällegi väga efektiivne- bambusest valmistatud käepide on biolagunev ning hambaharja harjased on valmistad pehmest nailonist, mis on BPA vaba, harjaseid saab peale hambaharja eluiga lõppemist kergesti taastöödelda. Mina olen ostnud oma bambushambaharjad Selverist, kuid ka nt SIIT on võimalik soetada samasuguseid hambaharju, lisaks on seal kõik vajalik nende kohta lahti kirjutatud. 

Tänan Sind, kes Sa selle pika postituse lõppu oled jõudnud!
Loodan, et said teada minagi uut ja inspireerivat või tuletasid vanu harjumusi meelde, hoidkem koos oma kallis koduplaneeti!
Cheers!

PS! Postitus on valminud koostöös HÜÜP-iga. 

PS! Kui Sul on mõni vinge nipp/toode, mis on loodussõbralik siis kindlasti anna mulle sellest teada! 

No comments

Back to Top