Next Stop: Thessaloniki (Greece)


Hello ja head uut aastat!
Mul on eelmisest aastst teile veel üks võlg, tegelikuses oleks pidanud see postitus siia ilmuma umbes 26. või 27. detsembril, ehk minu viimasel Thessalonikis veedetud päeval, kuid ma kuidagi ei tahtnud ja jaksanud seda kirjutada, ega ma nüüdki päris blogimise lainel pole, sest lõpuks ometi olen tagasi Eestis ja praegu on siin minu jaoks nii palju põnevaid asju teha, kuid kahetunnine rongisõit annab hea eelise osa postutsest siiski ära kirjutada.
Niisiis, tere tulemast minu Kreeka kodulinna Thessalonikisse!

Asukoht:
Thessaloniki, Kreeka
Thessaloniki asub Põhja-Kreekas ning on pealinnaks Makedoonia regioonile. Linna populatsiooniks on 1 miljonit inimest, seega on tegemist suuruselt teise Kreeka linnaga. 

Reisi kestvus:
Thessas elasin kokku peaaegu 4 kuud. 

Sihtkohta reisimine: 
Suvel on Thessasse lendamine päris kerge, lähevad nii mimed odavad tšarterlennud kui ka nö tavaliinid, millegipärast osutus minu valikuks Air Baltic, millega tuli kõigepealt lennata Riiga ja seejärel Thessasse, mäletan, et tegemist oli öise lennuga ning piletid jäid umbes 180€ kanti (üks ots), samas maksis Ellinairi otselennupilet 
oktoobri algusesse Tallinnast Thessasse  umbes 100-150€. Tagasitulekuks valisin oma lemmiklennufirma Turkish Airlines'i, kuna talviti otselende Eestisse ei lähe, siis otsustasin bussiga (u 30€ ots) sõita 9 tunni kaugusel asuvasse Istanbuli (sest lennupiletid maksid 100€) ning võtta sealt lend koju, mis läks maksma umbes 220€, Istanbulist saab Tallinnasse ka odavamalt sõita, aga kuna tegemist oli pühadeajaga, siis on ka hinnad kallimad, samuti maksavad tuduvalt rohkem ka üheotsa piletid. Air Balticu tasuta pagasi maximum on 20kg, Turkish Airlinesil 30 kg (välisriikide lennud), lisaks sellele saab viimases ka süüa ja pikamaa lendude lennukitel on istmetesse ehitatud ekraanid. 

Kohalik eripära:
Minu jaoks on Thessa linn, mis hoolimata nädalapäevast või ilmast alati elab ja kiheleb, teistest küljest kulutab seal vaatamisväärsustele ainult päevake, ehk midagi suurt seal vaadata pole. Välimuselt on ta sarnane Türgis asuva Izmiri linnaga, eriti just mere ja ehitiste poolest, Thessas on väga palju kõrgeid kortermaju, mille vahele jäävad kitsad ja räpased tänavad, seega pole see just kõige ilusam linn. Kuid kui juba Thessasse sattuda, siis soovitan kindlasti minna Halkidiki poolsaartele, sest kõik kreeklased kiidavad sealseid randu ja loodust taevani. Minu reisist Halkidikil saab lugeda SIIN. Talviti linnas tavaliselt lund maha ei tule (eelmine aasta oli erand), seega minimaalsed kraadid on umbes 1-2 plusskraadi juures, eelmisel aastal oli detsembris ka päevi, mil väljas oli 15 kraadi sooja, suviti võivad kraadid tõusta julgelt üle 30-ne. Ühistranspordi jaoks on vaja talonge, tavabussidel maksab üheotsa pilet täiskasvanule 1€ ja lennujaamabussil 2€, õpilastele on hinnad -50% odavamad, aga nad ei pruugi Kreekast väljaspool olevaid õpilaskaarte aksepteerida. Kuna metroo puudub, siis põhiliiklusvahendiks on bussid, mille ajakavad pole kunagi täpselt paigas, bussijaamas olev ekraan lihtsalt näitab mitme minuti pärast buss saabub.

Majutus:
Kahjuks ei oska ma seekord soovitada mitte ühtegi hostelit ega hotelli, sest rentisin korterit, siiski nägin ümberringi palju hotelle, seega usun, et majutussustusest puudust ei peaks tulema.

Vaatamisväärsused:
Nagu juba mainisin, siis vaatamiväärsuste tutvumiseks kulub aega umbes 1 päev. Linna sümboliks võib pidada mere ääres asuvat Valget Torni, mis kunagi oli osa võimsast linnamüürist, tänapäeval kasutatakse ehitist linnamuuseumina (näidates EL õpilaskaarti on õpilastele sissepääs), torni tipust avaneb linnale väga ilus vaade, samuti on Valge Torn tuntud väga tavalise kokkusaamise kohana ning suviti leiab selle ümbert ka palju noori lihtsalt aegaveetmas. Rohkem infot piletihindade ja lahtioleku aegade kohta leiab SIIT. Valgest tornist veidi sisemaapoole jääb suur tudengite/jalakäiate tänav, mille lõpust leiab ajaloolise suure võidukaare ning Rotonda- ehitis, mis on minevikus olnud nii mošee kui ka kirik (selliseid ehitisi on veel teisigi). Jalakäiatetänavaga risti olevale tänavale jääb aga Agia Sophias- üks vanimaid kirikuid, mis Thessas leidub ning mis on väga sarnane Istanbulis asuavale Haiga Sophiale, lihtsalt oluliselt väiksem, kindlasti ärge laske ennast petta tagasihoidlikust välimusest, sest seesmine osa on väga ilus ja detailne! Teine ilus kirik jääb veidi jällegi sisemaa poole, tegemist on Agios Dimitrios kirikuga, mis on ehitatud linna patrooni auks või vähemalt nimetatud tema järgi. Linna ülemises osas kõrgub aga endine loss koos linnamüüriga, kust näeb samuti kaunist vaadet linnale, üldse on selles linnaosasääretult mõnus jalutada, sest majad on tunduvalt väiksemad ning värvilisemad ja tekitavad sellise päris Kreeka tunde. 

Söögikohad:
Söögikohti leidub Thessas meeletult palju. Head ja odavat tänavatoitu leiab just sellest samalt jalakäijatetänavalt, kus asub ka Rotonda, kuna mina elasin sealt vaid paari tänava kaugusel, siis tavaliselt oligi see minu põhisöögikohaks, näiteks leiab sealt 1€ pitsasid, 2€ gyrost ja 2,50€ eest saab kätte maitsva ja värske puuviljasalati, samas kohas müüakse ka soolaseid salateid. Sadama läheduses on suur ala nimega Ladadika, kust leiab palju tavernaid ja sinna lähedusse jäävad tegelikult ka klubid ja baarid, kuulsin kohalike käest, et seal pidi leiduma nii väga mõnusaid ja odavamaid kohti, kus käivad kohalikud kui ka kalleid ja nö turistilõkse, seega olge kindlasti ettevaatlik ja uurige enne hindasid ja millised inimesed seal isutvad. Minu kõige lemmikum vahvlikoht asub Agia Sophia lähedal, tegemist on sellise armsa ja mõnusa kohaga, mille nimeks on Spoon, lisaks maitsatele vahvlitele saab sealt ka mõnusaid pastaroogasid! PS! Mõnel õhtul tuleb seal veidike aega isegi järjekorras oodata.

Vaba aeg:

Vaba aja veetmiseks on Thessalonikis tegelikult päris palju kohti. Kõige lihtsam nendest on näiteks jalutamine ja ilusa ilma nautimine mereäärsel promenaadil, kuhu jääb ka hunnik kohvikuid ja Valge Torn. Selle lähedal asub ka Tsimiski tänav, mida mina nimetan shoppingtänavaks, sest just sealt leiab hulganisti riidepoode (k.a H&M, Bershka, Pull&Bear jne). Omakorda sinna lähedale jääb Aristoteluse plats, mis on pigem nagu suur tänav, minu jaoks üks ilusamaid kohti linnas, kuid tegemist on pigem kallima ja turistidele mõeldud kohaga, sealt leiab ka suure turu koos kõikvõimalike asjadega, (HOIATUS: turul on ka palju lihatooteid ja muuhulgas ka kehaosi, mille vaatepilt võib mõjuda õõvastavalt). Lisaks sellele tuleks Aristoteluse platsi alal olla äärmiselt ettevaatlik oma asjadega, sest taskuvargaid pidavat seal palju olema. Teiselepoole Aristoteluse platsi (sisemaapoole) jääb Egnatia tänav, kust leiab palju odavaid pudi-padi poode. Suviti väljuvad Valge Torni juurest laevad ka randa, kus armastavad kohalikud päevitamas käia.

Ja selline mu ajutine kodulinnake oligi. Ma arvan, et Thessaloniki pole just unistuse sihtkoht, kuid minu meelest on enamus Kreeka linnad üsna mannetud, see-eest on aga saared ja ülejäänud loodus vägagi avastamist väärt!
Cheers! 


Hello and happy new year!
I have a small debt from the last year, because I planned to post this post around 26th December, when was my last day in Thessaloniki, but I just hadn't mood to write it and well, I still need some time to come back here, because I am finally back in Estonia and there's so many awesome things to do, but I am trying to give my best to publish this post as soon as possible. 
So, welcome to Thessaloniki! 

Destination:
Thessaloniki, Greece
Thessaloniki is in North-Greece, capital of Macedonia region, also the second biggest city in Greece with 1 million people. 

Duration of Trip:
I lived in there almost 4 months. 

Travelling to Destination:
In the summer time it's quite easy to fly from Estonia to Thessa, because there's some cheap charter flights, I choose the Air Baltic, so I traveled from Tallinn to Riga and from Riga to Thessaloniki, I remember that they were the night flights and they costed around 180€ (one way), but I know that the Ellinair round flight from Tallinn to Thessa in October costed around 100-150€. As in winter time there's no direct flights then I chose my favourite airline- Turkish Airlines. For that I took the 9 hours night bus to Istanbul (it costed around 30€, planes were 100€) and came back from there, one way ticket costed around 220€, but it was the holiday time, so that's why it was so expensive, also one way tickets costs sometimes almost as much as a round trip. The maximum limit of free luggage with Air Baltic is 20 kg, with Turkish Airlines it's 30 kg (international flights), also Turkish Airlines offers free food and usually in airplanes there's screens, which offers movies and music. 

About Local Life: 
For me Thessaloniki is a city which despite of the weather or day lives all the time, but on the other side there's not much to see, it takes a day to see the sightseers. It looks a bit like Izmir which is in Turkey, mostly because of the buildings and sea, but Thessa has also a lot of flats with narrow and dirty streets, so it's not the most beautiful city. But if you are already there, then for sure go to Chalkidiki, because all the Greeks love that place and it's known by it's beautiful nature and beaches. Check out my travel to Chalkidiki from HERE. In the winter time there's usually no snow (but it can happen, like in last year), so the minimum degrees are usually around 1-2 plus degrees, in last year December there were even days when we had 15 degrees, in summer time it can be a lot over 30. For the public transport they have paper tickets, for normal buses one ticket to adult costs 1€ and for airport bus it is 2€, for students the prices are -50% lower, but I'm not sure do they accept student cards outside of Greece. As there's no metro, then the main public transport is bus, there no certain timetable, only screens which are in the bus stops and showing how many minutes it takes for the bus to arrive to the stop. 

Accommodation:
Sadly I can't say nothing about hotels or hostels, because I rented a room in flat, but I saw a lot of hotels, so there should not be any troubles to find them. 

Sightseers:
As I already mentioned, then basically you need only one day to see all the main sightseers. There's a White Tower, which is the landmark of the city, in nowadays there's a city museum, by showing an EU student card the entrance for student is free, from the top of the tower there's a very nice view of town. White tower is also know as a meeting place, in summer time a lot of young people are chilling around there. More info about ticket prices and opening times are in  HERE. Not far away from White Tower, there's a student/ pedestrians street where's also a Arch of Galerius  and Rotonda- building, which in past has been a mosque and a church (there's also other buildings like this). A couple of hundred of meters away from there is Agia Sophias- one of the oldest churches of Thessaloniki, it's similar with Istanbul Hagia Sophia, just a lot smaller, for sure don't let yourself trick of it's simple facade, the inside is very rich and pretty! The other beautiful church is Agios Dimitrios, which is built for the patrone of the city or at least named after him. In the upper part of the city there's a castle with the city wall, where's a nice view to city. I really like to walk in that hood, because the houses are small and colourful and the vibe is so nice in there, gives me a nice Greek island mood. 

 Place to Eat:
There's a lot of eating places like in every city. Good and cheap street food is in the same streetwhere is Rotonda. As I lived only a couple of streets away from that place, then usually my main food was from there. For example big pizza slice costs 1€, gyros 2€ and fres fruit salat 2,50€, also there's some fresh salty salats. Near port there's a big area called Ladadika,where's a lot of tavernas and also clubs and bars, I heard form locals that there's some cheap places where also the local are going, but there's also places which are total tourist traps, so be careful-  check the prices and the people who are sitting there! My favourite waffle place is near of Agia Sopia, it a cozy nice place called Spoon, besides of yummy waffles they have also super good pasta! PS! Sometimes the place is over crowded so you have to wait in queue. 

Free Time:
There's quite many places where to spend free time. The easiest one is walking and enjoying nice weather on promenade which is next of sea, there's load of cafe place and also the White Tower. Near of that there's a Tsimiski street, which I call the shopping street, there's a lot of clothes shops, for example H&M, Berska, Pull&Bear and so on. Not far from there is Aristotelous Square, which is more like a street, for me it's one of the prettiest places in town, but it's also expensive place and a main place for tourists. Next of it there's also a market which is full of different things, also some disturbing animal body parts. Also please be very careful with your things in Aristotelous square area, because I have heard many stories about the pickpockets who are in that area. The other side of Arisotelous streets is Egnatia street, where are a lot of little shops with all kind of things. In the summer time there's a boat which goes near from White Tower to beach where locals are going. 

So this was my Greek home town. In my opinion it's not the prettiest place, but for me all the Greek cities, where I was, weren't so attractive, but the islands and rest of the nature is amazing and I recommend to go there for sure!
Cheers! 

1 comment

Back to Top