Next Stop: Sofia (Bulgaria)



Hello! 
Tere tulemast järgmisele reisile ja ühtlasi ka minu üheksateistkümnesasse riiki, milleks on Bulgaaria! Here we go! 

Asukoht:
Sofia, Bulgaaria

Reisi kestvus:
2 ööd ja 3 päeva

Sihtkohta reisimine:
Seekord võtsin lennuki asemel hoopis Crazy Holydays büroo kaudu bussi, bussifirmaks oli Arda Tur, mis minu meelest pakkus kõige odavamaid pileteid. Kes on vaadanud mu vloge, siis teab, et sinna sõit oli päris kohutav, hoolimata sellest, et bussis jagati tasuta süüa ja vett ning istemetel olid isegi ekraanid, siis sõit venis 4-5 tunni asemel lausa 6 tunniseks ning pool sellest ajast istus minu kõrval umbkeelne ja kasiinoarmastajast vanem meesterahvas (u 50 aastane), kes kutsus mind terve selle aja välja ning lõpuks avaldas lausa armastust. Tagasisõit oli õnneks palju parem, kuigi wifi endiselt ei töötanud ning ekraane ei olnud, siis sõit võttis aega 4,5 tundi (bussijuht tallas korralikult gaasipedaali) ning terve see aeg sain üksi istuda- õnn missugune! Busside hinna ja ajakava Thessalonikist Sofiasse leiab SIIT!
PS! Minul oli kella viiene tagasituleku buss Ateena oma! 

Kohalik eripära: 
Ma arvan, et paljudele on Bulgaaria tuntud, kui odava riigina ja nii see tegelikult ka on, sest isegi enamus turistikohtades on hinnad nii nagu meil tavaliselt, üldiselt on kohalikele mõeldud kohtades hinnad ikka 2 korda odavamad, seega skoorisin ka mina mõnes poes päris lahedaid ja soodasid asju! Kohalikuks rahaks on Bulgaaria levid, 1€ on umbes 2 levi. 
Võrreldes praeguse 15 kraadise Kreeka ilmaga oli Sofias temperatuur jahedam (7-5 kraadi), sest linn asub merepinnast u 500 m kõrgemal (samal ajal on Thessaloniki mere ääres) ning ümbritsevad mäed suunavad Venemaalt tuleva külma kenasti Sofia peale, selle järgi arvates, peaks seal suvel päris kuum olema.
Nagu ka Tallinnal, on Sofial palju Nõukogude mõjutusi sees, eriti palju on neil kõrgeid paneelmaju ning Stalinistlikke ehitisi, lisaks sellele kasutavad nad kirillitsa tähestikku ning nende keel sarnaneb vene keelele ja minu meelest inimesed väga sõbralikud!
Sofia on olemas ka metroo (2 liini- väga lihtne süsteem), üheotsapilet maksab 1,60 levi, kuid see-eest päevapilet, millega saab sõita nii trammis, bussis ja metroos, maksab vaid 4 levi! Metroo võib näha välja küllaltki vanamoode, kuid tegelikult 
hakati seda kasutama u 10 aastat tagasi, tõsi, ehitamine võttis aega lausa 30 aastat! 

Majutus:
Ka majutusega jäin seekord väga rahule, osaliselt vist seepärast, et kõrgeid ootusi ma endale ei seadnud ning seega olin meeldivalt üllatunud. Seekord ööbisin linna ühes odavamaid kohas nimega Hostel 44, kahe öö hinnaks 6-kohalises (reaalsuses küll 8-kohalises naistetoas) oli vaid 13,50€ ning sinna sisse oli ka arvestatud korralikud hommikusöögid, uskumatu! Tegemist oli suure ja vana majaga, mis talvel on veidi külm, alguses oli minu tuba väga mõnus soe, aga siis otsustas üks külalistest meie toa kütte välja võtta ja nii jahtus tuba ruttu maha, samuti ei meeldinud mulle ühiswc-d, mis olid kokku ehitatud pesemisruumidega. Wifi oli üldiselt hea, kuid minu tuppa ja voodisse küündis väga kehvalt, samuti polnud hoiukappidel ees lukke, kuid neid sai 10-ne levi (deposiit raha) eest rentida. Seevastu olid töötajad seal supertoredad ja abivalmid, isegi linnakaardid olid neil olemas ning aukoht oli samuti hea, umbes 1,5 km bussijaamast ning paari bloki kaugusel põhi vaatamisväärsustest! Pildid booking.comis vastavad reaalsusele! Minu käest saab see koht 10-st punktist 8! 

Vaatamisväärsused:
Üldiselt asuvad kõik põhilised vaatamisväärsused teineteise lähedal, et ajaloost, eluolust ja ehitistest rohkem aru saada, soovitan endiselt võtta tasuta jalutustuur, minu valikuks osutus seekord Free Sofia Tour, lihtne ja asjalik oli, ainult giid pingutas natukene oma naljadega üle ja mõjus kuidagi võltsilt. Minu lemmikkohtadeks oli kindlasti linna kõige ilusam ehitis Alexander Nevsky katedraal, imeilus Ivan Vazovi teater ja Sofia Central Mineral Baths, mis praegu on seest küll kinni, kuid mida tahetakse ehitada muusemuiks ja SPA-ks, siiski on ehitise eesfasaadi küljes kaks naturaalset kuumaveeallika kohta, kust võib vabalt vett juua. Kõik need ehitised on kesklinnas, seega ei jää sealt kaugele näiteks ka Balkanimaade suurim sünagoog, NSVL poolt rajatud valitsuskompleks Largo ja kõik keerulised ajad üle elanud Rotunda ehk Püha Georgi kirik. Samuti soovitan vähemalt suvisel ajal külastada Vrana parki, kahjuks ise ma sinna küll ei jõudnud, kuid usun, et suviti on see väga ilus paik. 

Söögikohad: 
Sofias olin täitsa tubli ja hoidsin suurtematest kiirtoidu kohtadest eemale. Esimesel õhtul läksin einestama kohta nimega Hadjidraganovite Izbi (Хаджидрагановите изби), soovituse sain majutuskohast ning tegemist on Bulgaaria köögiga. Kuna mina nägin seal ainutl välismaalasi, siis eeldan, et koht on pigem turistidele, sest ka hinnad olid meie mõistes küll tavalised, kuid Bulgaaria mõistes ikkagi kallid. See-eest saab seal päris korraliku maitseelamuse ning mulle väga meeldis tradistiooniline Bulgaaria sisustus, nagu oleks kohe mõnda muinasjuttu sattunud! Järgnevatel päevadel einestasin aga põhijalakäijate/shoppingu tänaval (seal samas on kohe ka kõik need vaatamisväärsused). Social Cafe oli mõnusa modernse ning hubase sisustasega ning pakkus pakkus toite Itaalia köögist, Vitosha Street Cafe oli rohkem baariliku välimusega, mis väljendus ka rikkalikus joogikaardis ja lihtsas menüüs, siiski olid viimases mõnusalt odavad hinnad. 

Vaba aeg:
Tegelikult oli mul algne plaan minna ka Plovdivi linna (u 150 km Sofiast), mis peaks olema üks vanemaid linnu Bulgaarias kui mitte Euroopas, siiski osaliselt laiskuse ja osalisalt aja kokkuhoidmise mõttes ma sinna ei läinud, kuidagi ei tõmmanud, kuid hiljem kuulsin nii mitmestki kohast häid sõnu selle linna kohta. 
Teine koht, kuhu ma Plovdivi asemel plaanisin minna, oli Sofia kõrval asuv Vitosha mägi, kus on suviti tore matkata ja talvel asub seal ka suusakuurort. Mina tahtsin minna sõitma eeee köisraudtee asjadusega? (cable car), esimesel katsel ei jõudnud ma sinna puhtalt sellepärast, et tegemist oli reedega ja cable car peaks töötama ainult nädalavahetusti (suviti pidi vist üldse kinni olema ja talviti siis kas nädalavahetustel või mõnel paremal ajal ka veidi rohkem- üldsiselt oli info selle kohta segane), teisel päeval jõudsin peale metroo ja bussiseiklusi isegi enam-vähem kohale (bussid käivad harva ja väljaspoolt  kesklinna), kuid siis tuli välja, et tugeva tuule tõttu (mis arvatavasti oli mägedes, sest all küll midagi polnud) oli kogu kaadervärk jälle suletud. Seega jäigi minul seekord mäkke minemata, küll aga sisustasin selle aja poodelmsiega kohalikus kaubanduskeskuses. Kogu vajaliku info Vitosha mäe kohta leiab SIIT

Ja selline mu minipuhkus oligi- parajalt mõnus ja seiklusrikas!
Kohtume vartsi juba Ateenas ja ärge unustage siis Blogmasi postitusi lugemast! 
Ja endiselt ootan teie vastust paremal pool asuvas küsitluses! 
Cheers! 


Hello!
Welcome to my next travel post and to my 19th country, which is Bulgaria!
Here we go! 

Destination:
Sofia, Bulgaria 

Duration of Trip:
2 nights and 3 days

Travelling to Destination:
At this time instead of plane ticket I bought an Arda Tur bus ticket (these should be the cheapest ones) trough Crazy Holydays company. Who has seen my vlogs, then knows, that my ride was pretty awful, despite of the free food and screens on the seats, the ride took 6 hours instead of 4-5 hours and about half of it I sat together with one older man (around 50) who loves casinos and who didn't speak English, but asked me out a lot of times, in the end he even said that he loves me. The trip back was luckily much better, although the wifi still didn't work and there were no screens, but the ride took 4,5 hours (that bus driver was even a bit too fast) and all this time I sat alone- such a luxury! All the prices and schedule about Thessaloniki-Sofia buses (that company) are in HERE
PS! The 5 pm bus from Sofia to Thessa is Athens bus! 

About Local Life: 
I guess that a lot of people knows Bulgaria as a cheap place and actually it is, even in most touristic places the the prices for me were okay, although for Bulgaria it was expensive, because in normal places the prices are twice cheaper, so I even got some cool thing! Local money is Bulgarian Lev's, 1€ is around 2 levs. 
Comparing weather with Thessaloniki one, where we still have 15 degrees, then Sofia was a bit colder, more like 7-5 degrees, because the city is 500 m higher from the sea (while Thessaloniki is next to sea) and the mountains around Bulgari are leading the cold wind from Russia straight to Sofia, so I guess that in summer time it is pretty hot it there. 
As in Tallinn, then also Sofia has a lot of buildings from Soviet Union time, especially those high flats and some Stalin time type houses, also they are using kirillitsa letters and their language is a bit similar with Russian one, and people looks super friendly! 
Sofia has also 2 lined metro system, one way costs 1,60 levs, but day ticket, which includes rides in buses, trams and metro costs only 4 levs! Metro may look a bit old but actually they have used it under 10 years, true they built it around 30 years. 

Accommodation:
At this time I liked my accommodation, probably because I didn't had high expectations and I was surprised in a good way. At this time I staied in one of the cheapest places of the town, to Hostel 44, two nights in 6 places (in reality 8 places) women room with nice breakfast costed only 13,50€, unbelievable! The house was big and old, so in winter time it may be a bit cold, in the beginning my room was very warm, but as one of the guests turned the heat off, then the it got pretty cold. I didn't like unisex toilets, which were in the same rooms with showers. In generally wifi was good, but to my room and my bed it basically didn't reach. Also there were lockers without the locks, but by paying 10 lev deposit, it was possible to rent a lock. The staff was super friendly and helped with everything, they even had the city maps. I also loved the location, it was around 1,5 from bus station and few blocks from main sightseers! The photos in booking.com looks very truthful. From 10 points I am giving to this place 8. 

Sightseers:
In generally all the sightseers are very close to each other, but to get more information about local life, history and the buildings then I still recommend the take free tour. My choice at this time was Free Sofia Tour, it was nice and simple, but for me the guide was showing off a bit too much, so it made him pretty fake. My favourite places in Sofia were for sure beautiful and huge Alexander Nevsky Cathedral, magical Ivan Vazov National Theater and Sofia Central Mineral Baths, which right now is closed, but in one day will be hopefully museum and SPA, still, in front of the building there's two fountains where the water is coming from natural hot springs, so it is allowed to drink that water. All those buildings are in city center, where is also a lot of other nice houses, for example the biggest Balkans synagogue, a big Soviet Union time ruling complex called Largo and Rotunda (St. George church) which is survived all those messed up times. I also recommend to visit  Vrana park, at least in summer time, although I didn't saw it, I believe it's a beautiful place. 

Place to Eat:
In Sofia I was pretty good of staying away from the fast food places. In the first evening I went to eat in the place called Hadjidraganovite Izbi (Хаджидрагановите изби), that place was recommend by staff from my accommodation place and they offered only traditional Bulgarian food. In there is saw only people from abroad, so I guess this place was more for tourists, although for me the prices were okay, then comparing with normal Bulgarian prices the place was expensive. But it is still worth it, there's a lot of interesting food and the place looks very nice, like some Slavic fairy tale. In next days I ate in main pedestrians/shopping street (close to main sightseers). Social Cafe  was a modern and cozy place which offered food from Italian kitchen, Vitosha Street Cafe looked more like a bar, they had a very big selection of drinks and very simple food menu, but the prices were very nice! 

Free Time:
 Actually my first travel plan also included trip to town called Plovdiv, which should be one of the oldest towns in Bulgaria, maybe even in Europe, but because of my laziness and lack of time and not good feeling to go there, I cancelled that plan. I heard a lot good about it, so maybe you want to go. 
The second place where I wanted to go instead of Plovdiv was Vitosha mountain, which is next of Sofia, in summer time it's a nice place where to hike and in winter time they have a ski resort. I wanted to go there by cable car, in the first time I couldn't go, because it was Friday and this thing should be opened only by weekends (at least this is one theory, I also head that it is closed in summer time). In second time, after the adventures with metro and bus (buses are going to there outside of city center) I kind of made it, but then it came out that cable cars are closed because of the strong wind, which probably was in somewhere of mountains, because I didn't feel any wind. So at this time I didn't managed it, but I replaced it with shopping! All the necessary info about Vitosha is available in HERE

And this was my short trip- cozy and full of adventures! 
See you very soon in Athens and don't forget to read my Blogmas post!
And I still need some support form you my fear English readers, so pls answer to the question which in on the right side bar!
Cheers! 

No comments

Back to Top