Next Stop: Larnaca & Paphos (Cyprus)



I am back, et tuua teieni teine ning viimane osa Küprose reisist!
Kuna järgnev tekst tuleb arvatavasti jälle pikk, siis asume kohe asja kallale! 

Asukoht:
Larnaca ja Pafos, Küpros 

Reisi kestvus:
Larnacas jalutasin ringi pool päeva, Pafosel veetsin ühe öö ning ühe päeva. 

Sihtkohta reisimine:
Larnaca: Larnacasse sõitsin Limassollist, jällegi pidin leidma üles ühe nendest veidradest ja halvasti mägitud bussipeatustest (erinevatel marsruutidel võivad olla erinevad bussipeatused), kuid jällegi on selle bussi puhul peatus ka vana sadama juures, lihtsalt tuleb inimestelt abi küsida, kui ise kohta üles ei leia. Pikemate distantside ajakava leiab SIIT. Bussipilet Limassollist Larnacasse maksis 4€ täiskasvanule ning sõit kestis umbes poolteist tundi. Larnaca lõpp-peatuseks on vanalinnas ja ranna ääres asuv bussipeatus, kus peatuvad nii linnaliini kui kaugema distantsi bussid.
Pafos: Esmalt jõudsin Pafosele lennukiga, kuna tegemist oli hilisõhtuga, siis sellepärast ööbisin ühe öö ka seal. Pafose lennujaam asub keskusest umbes 30-40 minuti kaugusel, bussid sõidavad kesklinna (vähemalt liin nr 612) u iga tunni tagant (tasuta wifi lennujaamas aitab selle aja ilusti sisustada), ajakava leiab SIIT. Bussipilet maksab 2,50€ ning õpilassoodustuse saamiseks tuleb omada kohalikku õpilaskaarti. Oma viimasel reisimise päeval suundusin Pafosesse Limassolist, ka seekordseks peatuseks valisin bussipeatuse, mis oli vana sadama kõrval (sama, mis Larnacasse minekuks valisin), kuigi tegelikuses peatus buss ka hosteli lähedal, aga ma lihtsalt ei suutnud tuvastada, milline neist peatusest see õige oli. Sõit maksis 4€ ning kestis natukene üle tunni. 

Kohalik eripära: 
Kuigi minu seal oleku ajal (novembri keskel) valitses nende mõistes juba sügis ja ma eeldan, et ka hooaeg oli lõppenud/lõppemas, siis tegelikult paistis iga päev päike ning sooja oli umbes 20-25 kraadi kanti, ööd olid samuti soojad, u 17-18 kraadi. Väga palju tuli reisiplaanides arvestada ka sellega, et pimedaks läks juba kella viiest, seega suleti paljud vaatamisväärsused sellel ajal ning ma ise üritasin selleks kellaks olla kas tagasi hostelis või kesklinnas. Tänu "talveperioodile" oli ka turiste väga mõistlikus arvus ringi liikumas.
Larnaca: Küprosel oli igas linnas minu jaoks mingi kindel rahvus, kes kohalike kõrval domineerisid, kui Nikosias olid selleks türklased ja Limassollis venelased, siis Larnacas oli metsikult palju hindusid, ma vist pole elu-sees nii palju sarisid ühel päeval näinud. Larnaca tundus mulle neljast linnast ka kõige väiksem, vaiksem ja igavam... kuigi mul polnud tänu flamingo seiklustele seal palju aega ringi jalutada, siis juba poole tunniga nägin peamised vaatamisväärsused ära. Selline vaikne linnake kuhu võib ju minna, kui aega üle jääb, aga kindlasti mitte minu esimene soovitus.
Pafos: See-eest kuulub minu lemmik Küprose linnade listis auväärne teine koht Pafosele (esimene on Limassol). Sealne vibe on lihtsalt selline mõnus ja suvine, samuti on seal päris palju vaadata. Välismaalastest tundub seal kõige enam olevat inglasi, eriti just vanemapoolseid. 

Majutus:
Kuigi tegemist oli sama firmaga mis Limassollis, siis Pafose (Trip Yard Hostel Paphos) ööbimiskohaga läks mul tunduvalt paremini. Hostel asus linnaliini bussijaamast mõnesaja meetri kaugusel, kuhu polnud üldse raske minna. Vastu võttis mind väga tore teenindaja, tõsi, ta polnud samuti kohalik, aga ta oli kuidagi palju asjalikum kui Limassolli hostelis oldi. Koht ise oli väga lihtne, toad olid puhtad, kuid mööbel oli veidi räsitud. Wifi töötas seal hästi, hostelis oli ka ühisköök ja kenad vannitoad. Kahjuks ei olnud neil toas aga lockereid, ma sain jutu järgi aru, et kuskil need siiski on, kuid mahutavad ainult väikemaid asju (keskmine seljakott mahuks võib-olla ära), samuti kostusid seinad väga hästi läbi, niiet üle tee pubist tulnud muusika kõlas ilusti kõik magamistuppa ära. Üks öö 8- või 10-kohalises segatoas (kus ma sain ümbertõstmise tõttu lausa üksi olla!!!) maksis 12€ öö. 10-st punktist annan hostelile 6- sobiv koht, kuhu jääda üheks ööks. 

Vaatamisväärsused:
Larnaca: Peamised kaks vaatamisväärsust, mis Larnacas nägin olid kindlus ja St. Lazaruse kirik, arvan, et need on ka linna ühed tähtsamad vaatamisväärsused, kuid minu jaoks pigem teisejärgulised (ma nägin sellel reisil liiga palju kindlusi ja vihjeks võin öelda, et see jätkus ka Kreetal). Linnast u 5 km välja jääb soola järve kaldale aga Umm Haram mošee (Hala Sultan Tekke), mida ümbritsevad palmipuud ja mis minu jaoks tundus nagu mõni müstiline oaas kest kõrbe, ainuke, mis vaadet veidikene rikkus oli poolkuivanud soolajärv, kuna vihmaperioodi polnud veel tulnud. Mošeesse saab sisse tasuta ning seal on olemas isegi kitlid ja rätikud, mida naised saavad pühakoja sisenemisel kasutada.
Pafos: Pafosel on võimalik näha väga palju antiikseid vaatamisväärsusi, tähtsamateks on kindlasti St. Paul sambad koos Ayia Kyriki kirikuga ja arheoloogia park, kus võib näha iidse linna varemeid, pilet parki maksab 4-5€ ning kiire ringi tegemisega saab seal umbes tunniga hakkama. Samuti on ka Pafosel oma kindlus, mis on kohe arheoloogilise pargi kõrval. Kaks kohta, kuhu oleksin tahtnud väga minna olid Tombs of the Kings, mis on umbes 3 km kaugusel kindlusest, ja Afrodite kivi ehk tema sünnikoht, kuid tänu ajapuudusele jäid mul need kohad seekord nägemata. 
Kindlasti soovitan minna ka linnadest väljaspoole- Küpros pakub nii ilusaid randasid kui ka kauneid ehitisi. 

Söögikohad:
Larnaca: Eeee, söök... Ma kipun kahtlustama, et ma ei söönud Larnacal mitte midagi, vaid otsustasin hoopis Limassolli kasuks- tollel õhtul ma selle saatusliku rohelist asja täis gyrose saingi.
Pafos: Pafosel leppisin poest ostetud toiduga, ainuke, mis mulle meenub, on lehttaigna-singi-juustu megasuur pirukas, mis oli väga hea. Rohkemat mul kahjuks toidukogemusi jagada ei ole. 

Vaba aeg:
Larnaca:
Selle reisi üks kõige elevust pakkuvamaid hetki oli just reis Larnaca soolajärve äärde, kus pesitsevad flamingod, ma reaalselt mõtlesin, et Euroopas selliseid linde ei leidu, kas keegi arvas sama? Kes mu vloge vaatab, teab, et alguses sain üsna suure pettumuse osaliseks, sest järv oli linnukestest tühi (tegelikult olin sellega arvetanud, sest linnud tulevad alles vihmaperioodi ajal novemberis/detsembris, aga lootsin ikka neid näha), ainult jalajäljed olid mudasel pinnal, kuid peagi nägin teisel pool teed teist järve, mis muideks oli lennujaama ja suure maantee vahel, ja seal nad olid, 6 flamingot oma pojukestega, hoolimata sellest, et tegelikult olid nad ikka kaugel (ma pakun, et u 100 m) ja mul ühtegi head pilti näidata ei ole, olin megarõõmus neid nähes, sest järve äärde jõudmine oli üks paras seiklus. Peale Limassolli bussi pealt maha tulemist tuli võtta samast peatusest buss edasi, mulle soovitati busse nr 425 või nr 429 (ühe otsa pilet maksis 1,5€) , buss nr 425 on ka ühtlasi lennujaama oma, mis sõidab u iga 30 minuti tagant, teine buss sõitis veel harvemini. Kahjuks peatub nr 425 buss aga keset maanteed e mitte kuskil, jah, flamingosid võib õigel ajal isegi näha, aga ma pakun, et Hala Sultan Tekke oli u 3-4 km kaugusel. Hiljem selgus, et mošee juurde läheb buss 424, mis sõitis Larnacas bussipeatuses olles otse mu nina eest läbi. Kogu selle aja tuli võidelda ka jooksvate minutitega, sest iga sekund jõudis lähemale päikeseloojangule. Õnneks läks kõik lõpuks hästi, nägin ära flamingod, mis-sest et kaugelt ja jõudsin ilusti tagasi hostelisse- selliste raskuste ületamine teeb õnnelikuks ja enda üle uhkeks. 
Pafos: Pafose lähedal on mõned mõnusad rannad, mina otsustasin minna ühesse lähimasse nimega Coral Bay. Bussiga nr 615 (PS! Sellega saab ka Tombs of the Kingsi juurde), mis läheb linnaliini bussijaamast, sõitis sinna u 40 minutit, pilet maksis nagu ikka 1,50€. Nii sinine, nagu meri piltide peal on, see tollel päeval küll ei olnud, pigem on tegemist väikese rannakesega, kuhu on ehitatud ka paar hotelli, tollel hetkel viibisid seal pigem vanemaealised ehk siis kogu vaatepilt sarnanes üsna sanatooriumile. Ise-enasest kena kohake, aga ma vean kihla, et Küproselt leiab nii palju paremaid kohti, kui see. 

Ja selline mu reis päikselisel Küprosel oligi- natukene seiklust, natukene väsimust ja palju rõõmu! Küsimused Küprose kohta ning tagasiside on alati oodatud!
Aitäh, et võtsid vaevaks minu jagatut läbi lugeda!
Peatse kohtumiseni!
Cheers! 

Larnaca: 

Paphos: 

I am back to share the second and the last part of my Cyprus trip!
As the text will be probably quite long then let's begin! 

Destination:
Larnaca and Paphos, Cyprus 

Duration of Trip:
In Larnaca I spent half a the day, in Paphos I stayed for one night but actually walked around only one day. 

Travelling to Destination:
Larnaca: I took a bus from Limassol to go to Larnaca, so I needed to found one of those weird bus stops where sometimes are no signs (different routes has sometimes different stops, so everyday I had struggle with those bus stops), but finally I found the bus stop near of old port, I just needed a bit help to find it, so don't hesitate to ask from people. The timetable between on different cities are in HERE. Bus ticket from Limassol to Larnaca costed 4€ (for adults) and it took around 1,5 hour to get there. In Larnaca the last stop is in old town, next to beach, where stopping long distance buses and also city buses. 
Paphos: My first arrival to Paphos was with plane, as it was in night, then I spend one night in local hostel. Paphos airport is around 30-40 minutes away from city center, the buses are going to old town (at least line nr 612) almost in every hour (the free wifi in airport helps to spend the time), timetable is in HERE. The bus ticket costs 2,50€ and for having a student discount you need to own a local student card. In my last day of the trip I took the bus from Limassol to Paphos, also at this time I went to the bus stop, which was opposite of old port (the same one where I went for Larnaca), although there was a bust stop near of my hostel, but I just couldn't understand which on was the right one. The ride costed 4€ and it took a bit over an hour. 

About Local Life: 
Although in that moment when I was there (in middle of November) for the locals it was already autumn time and I guess the season was over, but actually everyday the sun was shining and it was around 20-25 degrees, also the nights were warm, like 17-18 degrees. A lot of times I needed to make plans according the sunset which was around 5 pm, because I really didn't want to get in trouble, so by 5 pm I usually went to hostel or spent time in city center. Thanks to end of season there were very reasonable number of tourists. 
Larnaca: For me in every Cyprus city there were nations who dominated next of locals, in Nicosia I saw a lot of Turkish people, in Limassol a lot of Russians, but in Larnaca there were a lot of Hindus, I never have seen so many saris in my life as I saw in there. Between of those four cities for me Larnaca was the smallest and most quiet and boring one... although I spent most of the day for searching flamingos, then with half an hour I already saw some main things in that city. It's a okay place where to go, but for sure not my first choice. 
Pafos: But in my favourite-Cyprus-cities list Paphos has the lovely second place (the first one belongs to Limassol). The vibe in there is so nice and full of summer, also there's a quite many sightseers. In that city you may see a lot of British people, especially the old ones. 

Accommodation:
Although the company of accommodation was same as in Limassol, then I had a much better experiences with Paphos one. Trip Yard Hostel Paphos is a couple hundreds of meters from the city bus main station and it was super easy to get there. The staff, well the guy who I saw, was super nice and although he wasn't local he was much more organized and better than the ones who I saw in Limassol. The place was very simple, rooms were clean, but furniture was a bit old and ruined. Wifi worked super well, there were kitchen and nice bathrooms. Sadly they didn't had lockers in the room, as I understand the lockers were somewhere else, but they weren't very big (maybe fitted a middle size backpack). Also the walls were very thin, so all the music which came across the street was quite annoying. One night in 8 or 10 people room (where I managed to be alone!), costed 12€ per night. From 10 points I am giving 6- a nice place where to stay for one night. 

Sightseers:
Larnaca: The main two sightseer what I managed to see were fortress and church of St. Lazarus, I guess that these are one of the most important sightseers, but for me there were more like usual ones (I saw way too many fortresses on that trip and for a hint I can say that it continued in Crete). Around 5 km out from the town, right next of salt lake, stands mosque of Umm Haram (Hala Sultan Tekke), which seems to me like a magical oasis middle of the desert. The only thing what ruined the view a bit was the half-dried salt lake, because the raining season hadn't started yet. The entrance to mosque was free and they even has there some clothes and scarves for women what to use while visiting the mosque. 
Pafos: Paphos offers to see a lot of antique sightseers, the most important ones are for sure St. Paul pillars with church of Ayia Kyriki  (no enterance fee) and Archaeological Park , where are the ruins of the ancient town, ticket to there costs 4-5€ and with quick walk it is possible to see everything with an hour. As in every city also the Paphos has it's own fortress, which is next of Archaeological Park. Two other places where I wanted to go but I didn't had enough time were Tombs of the Kings (around 3 km from fortress) and the Rock of Aphroditewhich was her birth place. 
I also recommend to visit places outside from towns- Cyprus offers so many beautiful beaches and pretty buildings. 

Place to Eat:
Larnaca: Umm, food... I afraid that I didn't eat anything in Larnaca, because I decided to have a nice dinner in Limassol, which turned out to be gyros with that nasty green thing. 
Pafos: In Paphos I ate food store stuff, the only bit more special thing was a huge ham-cheese pie, which was very good. Unfortunately at this time I don't have more information about the food. 

Free Time:
Larnaca: One of the most excited moment of this trip was the day when I went to Larnaca to see flamingos, I really thought that these birds are not in Europe, is there someone else who thought like that, too? Who watch my vlogs, know already that in the beginning I was quite disappointed, because the lake was empty (actually I knew that they may not be there, because usually they are coming in November/December after the rain, but I still hoped to see them), so I accepted the fact to see only the footprints, but then I noticed in other side of the road another lake (which was between of airport and big road), and there they were, 6 flamingos with their baby flamingos. Although they were far away (around 100 m) and I didn't get any good photos of them, I was still super happy, because the trip there wasn't the easiest one. After arriving to Larnaca bus station from Limassol I needed to take a new one to reach to the lake, the people told that the best ones are buses nr 425 or nr 429 (one way is 1,5€). Buss nr 425 is also the airport bus, which rides in every 30 minutes, the other bus comes less often. Unfortunately the bus nr 425 stops middle of the road (nowhere), yes the stop is next of the lake, where in right time you may see flamingos, but Hala Sultan Tekke was from there like 3-4 km away. Later I noticed that bus nr 424 goes right next to Hala Sultan Tekke, which passed me in Larnacas bus stop. All that time I had competition with a time to arrive back to the Larnaca's bus station before the sunset. Luckily I saw all the things what I wanted and arrived back for the right time- these kind of little success makes me really happy and proud of myself. 
Pafos: There's some nice beaches near Paphos, so I decided to go to one of the nearest ones called Coral Bay. I took the bus nr 615 from the city buses main stop (PS! in that route there's also Tombs of the Kings), one way costs 1,50€. I must say it wasn't so blue as in the Google photos and it's a small beach where are also some hostels which on that moment hosted a lot of old(er) people, so it all look liked a sanatorium to me. So it was a nice place, but I am sure that in Cyprus there's so many better beaches than that. 

And this was my sunny trip in Cyprus- a bit of challenges, a bit of troubles and a lot of fun!
The questions and comments about Cyprus (and that post) are always welcome!
Thank you so much that you read all that text, it means a lot to me!
See you soon!
Cheers! 

No comments

Back to Top